Έρχονται τα self test για να δώσουν την λύση: Η διαδικασία για τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Έρχονται τα self test για να δώσουν την λύση: Η διαδικασία για τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Η πρώτη μέρα του Απριλίου σημείωσε 635 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό ρυθμό που «κληροδότησε» ο Μάρτιος σε ό,τι αφορά τον σκληρό δείκτη των εισαγωγών ασθενών λόγω της επιδημίας κορωνοϊού.

Με την πανδημία λοιπόν του κοροναϊού να «δείχνει τα δόντια» της και τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταρρίπτει νέο «μαύρο» ρεκόρ, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο και το πλαίσιο που θα διέπει τη διανομή και χρήση των self test.

Τα self test αποτελούν το βασικό εργαλείο όπου θα συνοδεύσει τις «ανάσες» σε κοινωνία και οικονομία,αλλά και για να «ξεκλειδώσει» την επιστροφή στα σχολεία.

Σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00, ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο που αφορά στο πλαίσιο για το πώς θα διανεμηθούν στην Επικράτεια, πως θα χρησιμοποιούνται αλλά και το πως θα επιβεβαιώνεται η χρήση του.

Τα self test στα σχολεία
Όπως τόνισε χθες η η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη η διάθεση στα φαρμακεία θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

Κατά προτεραιότητα θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων.

Όσον αφορά στους μαθητές, τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΦΜ τους. Θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια έγγραφη βεβαίωση των γονιών τους ότι το τεστ έγινε και είναι αρνητικό.

Παρόμοια η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς. Και, όπως και οι μαθητές, θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν το self test κάθε Δευτέρα. 

Αν κάποιος μαθητής ή καθηγητής βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα gov.testing.gr, αν και υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό για λόγους προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και θα ακολουθεί και μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού covid_19.

Παράλληλα θα δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο, το οποίο θα δείχνει βήμα – βήμα πώς να το χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Τα πρώτα self test που θα φτάσουν στα φαρμακεία, ο σχεδιασμός είναι να διατεθούν σε μαθητές, καταρχήν της Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε να επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Απριλίου, αλλά και στους καθηγητές, και στη συνέχεια σταδιακά και προς τις άλλες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων θα εξεταστεί στη συνεδρίαση των Επιστημόνων την επόμενη Παρασκευή.


Self test και στο λιανεμπόριο
Θα ακολουθήσουν οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους, εφόσον το self test βγει θετικό, θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργοδότη τους και αποδεικτικό μοριακού τεστ που να επιβεβαιώνει ότι έχει μολυνθεί από τον covid 19.

Πώς θα χορηγούνται
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, οι πολίτες θα δικαιούνται να λαμβάνουν από τα φαρμακεία μια συσκευασία των τεσσάρων self test την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση του τεστ ταχείας ανίχνευσης

Επίσης, θα είναι δυνατή η παραλαβή των συσκευασιών και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων ή των ηλικιωμένων γονέων τους, ενώ μαζί με τη συσκευασία θα χορηγούνται γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος. 

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους προκειμένου να θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Εφιστάται η προσοχή ότι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οι νοσούντες θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS