Έρευνα Alco: 8 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια - Μειώθηκαν οι αρνητές

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν οι πολίτες για την πανδημία και τον εμβολιασμό, όπως προκύπτει από την έρευνα της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκρισή τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την πανδημίακαι τον εμβολιασμό.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο) ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.

Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID-19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως προκύπτει, η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση.

Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.

Μάλιστα, το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.

Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ό,τι θα έπρεπε έχει το 43%, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι α στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alco Κώστα Παναγόπουλο και τον α’ αντιπρόεδρο Φώτη Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του Δ.Σ., Τ. Χατζής.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS