Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες ως 44,7 βαθμούς -Χειρότερη η Τρίτη, κίνδυνος για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες ως 44,7 βαθμούς -Χειρότερη η Τρίτη, κίνδυνος για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται ο καύσωνας σε όλη τη χώρα, ένα καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους ως το πιο έντονο των τελευταίο 40 ετών, με το θερμόμετρο να αγγίζει σήμερα τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία νωρίτερα στο Twitter, δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή, με διάρκεια 11ημερων, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Εντονη δυσφορία από τον καύσωνα τη Δευτέρα
Σήμερα Δευτέρα, επικράτησε ισχυρός καύσωνας σε όλη τη χώρα, με με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές ήταν και οι ελάχιστες τιμές (τις πρωινές ώρες), πλησιάζοντας τους 30 βαθμούς με αποτέλεσμα να επικρατεί πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.

Στην Αττική, η οποία βιώνει μια από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 31 έως 42-43 βαθμούς. Αντίστοιχα, και στη Θεσσαλονίκη επικρατούν συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης να κυμαίνεται από 28 έως 40 βαθμούς.

Meteo.gr: Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου
Οπως αναφέρει το meteo.gr ο Ιούλιος 2021 ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες). Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα καταγράψαμε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.

Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την υψηλότερη θερμοκρασία κατέγραψε σήμερα η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς και ακολουθεί η Λάρισα με 44,2 και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 43,7. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε τις υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή.


Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας την Τρίτη
Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα και την Τρίτη 03 Αυγούστου. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Ολη η Ελλάδα στο κόκκινο την Τρίτη -Υψηλότατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ