Επίδομα θέρμανσης: Ξεπέρασαν τις 940.000 οι αιτήσεις -Πότε λήγει η προθεσμία

Επίδομα θέρμανσης: Ξεπέρασαν τις 940.000 οι αιτήσεις -Πότε λήγει η προθεσμία

Ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε πως μέχρι χθες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης ξεπέρασαν τις 940.000.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως έχουν δοθεί πάνω από 500 εκατ. για τη μείωση του κόστους θέρμανσης.

Έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης

Συγκεκριμένα ο κ.Οικονόμου είπε «καθώς μπαίνουμε στο Χειμώνα και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησής μας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας είχαν υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, με την προθεσμία υποβολής να λήγει την 9η Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ. Η Κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και σε αυτό το κομμάτι, φροντίζει με πρακτικά μέτρα, με λειτουργικές πολιτικές να στηρίζει την κοινωνία σε μία από τις βασικότερες ανάγκες της».


Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

• πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
• φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
• φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
• βιομάζα (πέλετ)
• θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

 Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του μισού της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πέρα από την προκαταβολή έως την 21η Δεκεμβρίου για τους περσινούς δικαιούχους, οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν:

• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
• Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
• Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023, και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Η απόφαση προβλέπει, ακόμα, ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023, και, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η διάθεσή του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS