ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιες οι πιθανές παρενέργειες - Πότε αποκτάμε αντισώματα

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε στο μήνυμα του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και από νόσο ενώ το σύνθημα του είναι: «Εμβολιαστείτε άμεσα άνω των 12 ετών»

Η τρίτη δόση έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, ενώ το FDA εδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης, πριν από 48 ώρες, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη για τον εμβολιασμό που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος νόσησης ή θανάτου από κοροναϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερος για τους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με την τρίτη δόση ο κίνδυνος της νόσησης μειώνεται περαιτέρω. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μόλις 6 άτομα σε 5.000 νόσησαν μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», ανέφερε.

Οι παρενέργειες παραμένουν οι ίδιες με την πρώτη και δεύτερη δόση και είναι εξαιρετικά σπάνιες και στη χορήγηση της τρίτης δόσης. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε μελέτη, σημείωσε πως σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν 2 ανά εκατομμύριο. «Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού από τους εμβολιασμένους, γνωρίζουμε ότι ναι μεν μεταδίδουν αλλά λιγότερο», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ενίσχυση της ανοσίας με τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορη, και επιτυγχάνεται μία με τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό. Η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αύξηση τη νόσηση σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Νόσος και εμβολιασμός προσφέρει την καλύτερη προστασία. Τέλος η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε εμβολιασμό τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας.

Αύριο οι οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει
Από την πλευρά του ο Mάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για την τρίτη δόση ή αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η, ενώ όσοι έκαναν Johnson στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Οσοι έχουν νοσήσει θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr.

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. Ο κ.Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτες πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται. «Εχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία σημειώθηκε ότι το προσωπικό των εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση των πιστών στα μέτρα είπε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης και ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί από κοινού με την εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε καλή συνεργασία με την Πολιτεία.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους απάντησε ότι τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα. Και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το δικό μας πιστοποιητικό.

Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες 150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα έως τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS