Παπαευαγγέλου: Εχουμε έξαρση της πανδημίας, χτυπά κυρίως νέους

Παπαευαγγέλου: Εχουμε έξαρση της πανδημίας, χτυπά κυρίως νέους

Την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού σε μία μόλις εβδομάδα στη χώρα μας, αλλά και την μετατόπιση των χαρακτηριστικών της με έμφαση στους νέους, επιβεβαίωσαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 10 νεκρούς και 153 διασωληνωμένους.

Η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέους
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

Έτσι παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές περιφερειακές ενότητες, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε Αττική, Κρήτη και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώθηκε κατά μία δεκαετία σε δύο εβδομάδες και σήμερα είναι τα 23 έτη. Ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 30 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Θετικό είναι το δεδομένο πως δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Συνωστισμός στα νυχτερινά κέντρα
Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σαφή είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που δείχνουν ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή των αυξημένων περιστατικών. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ σε δομές υγείας, στο 2,6%.

Από τα self test το 51% των νέων κρουσμάτων
Παράλληλα, ο αριθμός των self test που διενεργήθηκαν μειώθηκε σημαντικά, όμως το 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω αυτών των τεστ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση, 9.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 4.000 με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Δεν αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού
Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως για την ώρα περιορισμένη είναι η αύξηση των νοσηλειών, με μικρή αύξηση εισαγωγών στην Αττική και την Κρήτη. Ο εμβολιασμός έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος των εισαγωγών, ενώ πλέον ένας στους 10 νοσηλευόμενους, αφορά σε ηλικίες 15 ως και 24 ετών.

Όπως είπε, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσημο. Αφορά σε νέους που νοσούν στο σπίτι, σχολίασε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι» σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Όπως είπε, τα δεδομένα από τη Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυξάνει τον κίνδυνο διάδοσης
Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 15 και 19 ετών. Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι’ αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατήρησε.

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πιθανό να δούμε μια μετακύληση κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους, είπε η λοιμωξιολόγος.

Η εικόνα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την ικανότητα της μετάλλαξης Δέλτα να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Στην Ελλάδα, το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών.

Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως επεσήμανε όμως η λοιμωξιολόγος, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές, όπου θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό. Επίσης, τόνισε πως η συνεπής διενέργεια self test εβδομαδιαίως θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων.

Σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας
«Σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.Το μέλος της Επιτροπής επανέλαβε τη σύσταση για διατήρηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις ακόμη κι όταν περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Ακόμη και κατά τη μετάβασή μας στους χώρους ψυχαγωγίας φοράμε μάσκα. Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι» εξήγησε.

«Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε αλλά και από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας» σημείωσε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS