Εμβολιασμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για κάθε ηλικιακή ομάδα και τους ευπαθείς - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Εμβολιασμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για κάθε ηλικιακή ομάδα και τους ευπαθείς - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού τις αιτήσεις και για τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες, αν και τα εμπόδια με τα εμβόλια της AstraZeneca και -προσφάτως- με της Johnson & Johnson, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Μετά τον εμβολιασμό της τρίτης ηλικίας αλλά και των 60αρηδων, από τις 23 Απριλίου θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο και η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, ενώ από τις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς ηλικιακή προτεραιοποίηση.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Απρίλιος

Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, (ομάδα ευπαθών Β) έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς των ηλικιών από 18-59 ετών.
Σειρά πρώτοι θα πάρουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που αριθμούν περίπου 800.000 άτομα.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών.

Τέλος, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών.

Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Σημειώνεται ότι στην ομάδα Β εντάσσονται μεγάλες υπο-ομάδες ασθενών οι οποίοι κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κοροναϊού.

Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:


Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:

- Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
- Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2
- Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
- Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
-Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
-Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
-Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
- Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
-Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
- Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
- Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
- Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
-Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Μάιος

Όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας ΥγείαςΜάριος Θεμιστοκλέους, τον Ιούνιο θα προχωρήσει και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων για τον κοροναϊό, γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία των άνω των 40 ετών.

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS