Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση στους άνω των 80 ετών

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση στους άνω των 80 ετών

Ανοίγει σήμερα, 7 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση ή δεύτερη αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά της covid-19, για τους πολίτες άνω των 80 ετών, μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Οι δικαιούχοι της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna , σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 2η αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Όπως εξήγησε σε έκτακτη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για χορήγηση 4ης δόσης, τονίζοντας: "Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας".

Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κάτω των 60 ετών

Στους ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πειστική ένδειξη ότι η προστασία των προηγούμενων δόσεων του εμβολίου μειώνεται έναντι της σοβαρής Covid-19, ή ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία μιας τέταρτης δόσης. Το ECDC και ο EMA παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους τόσο για τον βασικό, όσο και για τον επαναληπτικό εμβολιασμό και σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Στοιχεία που προέρχονται από το Ισραήλ απέδειξαν πως η δεύτερη αναμνηστική δόση μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική, αποκαθιστά τα επίπεδα αντισωμάτων χωρίς να εγείρει ανησυχία για την ασφάλεια. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο παραμένει η αύξηση αυτή του τίτλου των αντισωμάτων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ασφάλεια από τις πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές, εξετάζουν τώρα την πιθανότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων από το φθινόπωρο και μετά, ενώ δεν αποκλείεται τα εμβόλια να είναι επικαιροποιημένα και προσαρμοσμένα και στις νέες παραλλαγές.

Μίνα Γκάγκα: Το φθινόπωρο η τέταρτη δόση για όλους

Στον πιθανό χρόνο χορήγησης της τέταρτης δόσης στον ευρύ πληθυσμό αναφέρθηκε την Τετάρτη (6/4) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Σε ερώτηση γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της τέταρτης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα είπε ότι «αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει». Η προτροπή προς τους πολίτες για εμβολιασμό, δεν είναι μονομερώς κυβερνητικό θέμα πρόσθεσε, αλλά κάτι που βασίζεται σε δεδομένα, «οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή». Η επιδημιολογική επιτήρηση έχει αποδείξει, όπως πρόσθεσε, ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ