ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 – Πάνω από 1 εκατ. οι πολίτες που έχουν εμβολιασθεί

Άνοιξε σήμερα Παρασκευή η πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, ενώ αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 19 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α), ενώ αυτήν την περίοδο εμβολιάζονται οι πολίτες 60 – 64 ετών, οι πολίτες άνω των 75 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πως από την 1η Απριλίου αρχίζουν τη λειτουργία τους τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα, στο Περιστέρι και το Ελληνικό. Όπως έχει ανακοινωθεί, τα δύο καινούργια κέντρα θα διαθέτουν 48 εμβολιαστικές γραμμές σε πρώτο στάδιο, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

Η διαδικασία

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με τρεις τρόπους:
– Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr
– Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
– Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας, αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/, την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

• Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
• Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
• Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιασθεί στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των πολιτών στην Ελλάδα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1.537.104 εμβολιασμοί, αριθμός που αφορά στο σύνολο των δόσεων εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Από αυτούς, οι 1.035.664 έχουν κάνει μόνο την 1η δόση, ενώ 501.440 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου που απαιτείται.
Σημειώνεται ότι χθες, ανήμερα της εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκαν μόλις 147 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Αθήνα (Κεντρικός Τομέας) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση 144.649 πολίτες, ενώ στη Θεσσαλονίκη 112.393.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις προς τη χώρα μας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το 1821 και το 1940

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS