Εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τρίτη δόση - Στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τους 60+ και υγειονομικούς

Εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τρίτη δόση - Στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τους 60+ και υγειονομικούς

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου η αναμνηστική δόση συστήνεται για ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η ενισχυτική δόση θα γίνεται από 6 έως 8 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ -όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους– θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Άλλωστε, ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος όταν έχουν γίνει οι δύο δόσεις ή η μία του μονοδοσικού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και στους θανάτους».

Σημείωσε ότι «τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, μετά από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για μια σειρά ατόμων.

Πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης μιας τρίτης δόσης και δη στις ομάδες του πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι κατέληξαν σε τρεις ομάδες:

-Η 1η ομάδα είναι όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον πρωτογενή εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι), ως εκ τούτου η 3η δόση έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης.

-Η 2η ομάδα είναι τα άτομα για τα οποία παράγοντες όπως η ηλικία και άλλα (υποκείμενα νοσήματα) οδηγεί σε μειωμένα αντισώματα.

-Η 3η είναι η ομάδα ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμό και 65,6% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να εμβολιαστούν 30.000 άνθρωποι.

Όπως είπε, τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότεροι 90.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση και η πλειονότητα προέρχεται απο μικρες ηλικίες.

Τα ποσοστά του εμβολιασμού

35-39: Το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60,4%
30-34: Το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60%
25-29: Το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 59,7%
18-24: Το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 51,3%
15-17: Το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% (98.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).
12-14: Το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,44% (56.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί)

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την 3η δόση -που άνοιξε για πληθυσμιακές ομάδες ανοσοκατασταλμένων- έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 άνθρωποι.
Από τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία έχουν γίνει 1.650 εμβολιασμοί – οι 463 στα ιατρεία και οι 1.187 κατ’ οίκον.

Τα ποσοστά σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών σε μαθητές και φοιτητές, έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν. Για το πώς προστατεύουμε πρώτα τα ίδια, για το πώς τα θωρακίζουμε πολύ περισσότερο μέσω του εμβολίου», είπε η υπουργός Παιδείας.

Ερωτήματα και απαντήσεις για την τρίτη δόση

Πόσο χρόνος θα πρέπει να έχει περάσει από την δεύτερη δόση;
Ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτική;

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Γιατί καλό θα ήταν να λάβουν τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών;

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα λοιπόν η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS