Εκκληση των λοιμωξιολόγων για τήρηση των μέτρων στις γιορτές

Εκκληση των λοιμωξιολόγων για τήρηση των μέτρων στις γιορτές

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να σύμφωνος με τα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι λοιμωξιολόγοι.

Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης στη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες στο Σύνταγμα παρά το lockdown και τα μέτρα που είναι σε ισχύ για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Το γιορτινό κλίμα, ο στολισμός στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η κούραση από τις αλλεπάλληλες εβδομάδες περιορισμού και απαγορεύσεων φαίνεται πως οδήγησε σε χαλάρωση μια μερίδα των πολιτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, υπάρχει πανελλαδικά μία αποκλιμάκωση, αλλά κάποιες περιοχές δημιουργούν ανησυχία. «Καλό είναι να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα. Σύμφωνα με τον καθηγητή χρειάζονται προσοχή αυτές οι περιοχές, ενώ δεν απέκλεισε πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου, Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» σημείωσε ο καθηγητής.

Πέτσας: Αυστηρή τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών

Απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και «παράθυρο» για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα lockdown «εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί», ήταν τα κεντρικά μηνύματα, που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά θα παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επανέλαβε ότι έχει σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και η Κυβέρνηση να ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, όπου θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που σημείωσε ότι οι εξελίξεις του Ιανουαρίου θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της, «εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», είπε.

Και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Star τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τρομάζει τους ειδικούς το ρεβεγιόν είπε συγκεντρώσεις ανά δύο οικογενειών σε διαφορετικές ημέρες είναι επικίνδυνες.

«Μπαίνοντας βγαίνοντας στα σπίτια θα μεταδοθεί ο ιός εκεί που δεν υπάρχει», είπε και πρόσθεσε ότι αν και η κυκλοφορία είναι μικρότερη απ’ ότι πριν μερικές εβδομάδες, παραμένει υψηλή, και δεν υπάρχουν περιθώρια στα νοσοκομεία καθώς οι εντατικές είναι πλήρεις.

Κατηγορηματικός στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ρεβεγιόν. Αντίθετα, 9 περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά σε σκληρό lockdown.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «για 3, 4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο».

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την έλευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και την έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου. Ήδη, οι αρμόδιοι μελετούν κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης για τον εμβολιασμό η οποία έχει λάβει το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που θα προσέρχονται για το εμβόλιο στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο παραβάν. Νωρίτερα, και αφού κλείσουν ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή φαρμακείων θα έχουν λάβει SMS το οποίο θα αναφέρει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Κορωνοϊός: 901 νέα κρούσματα, 534 διασωληνωμένοι και 58 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 901 νέα κρούσματα σε σύνολο 32.601 τεστ, με τα 219 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 159 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς πιο μειωμένος σε σχέση με την 19η Νοεμβρίου που τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3.227 και την 1η Δεκεμβρίου που ανέρχονταν σε 2.199, οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας όμως δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ