Εκκενώνεται ο οικισμός Κανδήλι κοντά στη Νέα Πέραμο μετά από αναζωπύρωση

Εκκενώνεται ο οικισμός Κανδήλι κοντά στη Νέα Πέραμο μετά από αναζωπύρωση

Εκκενώνεται ο οικισμός Κανδήλι κοντά στη Νέα Πέραμο. Οι κάτοικοι δέχτηκαν μήνυμα μέσω του 112 να εγκαταλείψουν προς τα Μέγαρα. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε αναζωπύρωση στην Νέα Πέραμο, κοντά στα Μέγαρα, με τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια. Οι κάτοικοι χτες δέχτηκαν προειδοποιητικό μήνυμα μέσω 112, το οποίο τους καλούσε να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στην Οινόη, στον επαρχιακό δρόμο Οινόης - Μαγούλας. Στο σημείο έσπευσαν πεζοπόρα τμήματα για ενίσχυση, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά στα Δερνβενοχώρια εξελίσσεται σε τρία ενεργά μέτωπα: το ανατολικό προς Στεφάνι, το δυτικό προς την Αγία Σωτήρα και ένα μέτωπο νοτιοδυτικά της Μάνδρας, μακριά από την Εθνική Οδό.

Μεγάλη αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια

Εν τω μεταξύ, πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με τις φλόγες στην περιοχή Στεφάνη, ύστερα από μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Οι άνθρωποι που επιχειρούν στο σημείο παλεύουν να περιορίσουν το μέτωπο, ενόσω προγνώσεις των μετεωρολόγων δίνουν ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Σινούκ επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Τα ελικόπτερα συνδράμουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Στο πεδίο βολής Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικές ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι πιο δύσκολη και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας, από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Λουτράκι

Στο Λουτράκι, το πύρινο μέτωπο κινείται η ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν τα διυλιστήρια, ούτε και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκεται κοντά. Δόθηκε, άλλωστε, μεγάλη μάχη τη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα 500 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Μικρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στο Πανόραμα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, καθώς τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ενισχύουν το έργο των πυροσβεστών.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος, το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Οι προσπάθειες να μην πλησιάσει η φωτιά στα διυλιστήρια Κορίνθου και σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζονται και σήμερα. Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και η ένταση του ανέμου βαίνει αυξανόμενη.

Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά στη Ρόδο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στην Ρόδο, η οποία πλέον έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα, το ένα προς την περιοχή «Στεφανιές» των Λαέρμων και το άλλο προς την περιοχή του Αρταμίτη. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές για το έργο της δασοπυρόσβεσης, καθώς δεν υπάρχουν ενισχυμένοι άνεμοι.

Συγκεκριμένα αυτή την ώρα στη φωτιά επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ πριν λίγη ώρα ρίψεις νερού από αέρος ξεκίνησε και το ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ της πολεμικής αεροπορίας. Επίσης, στη φωτιά βρίσκονται και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια 25 οχήματα, περίπου 58 Πυροσβέστες, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δύο χωματουργικά μηχανήματα από τον δήμο, 11 υδροφόρες του δήμου, της περιφέρειας και εθελοντών, και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δύσκολης νύχτας που πέρασε υπήρξε και κίνδυνος εγκλωβισμού πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», περίπου στις 3 τα ξημερώματα σήμερα και ενώ όλοι συνέχιζαν την άνιση μάχη με τις φλόγες, ξαφνικά οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, οι άνεμοι ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε χθες βράδυ ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων και πρών αντιδήμαρχος του δ.σ. δήμου Καμείρου, κ. Βασίλης Πιπέρης ο οποίος τραυματίστηκε συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο χωριό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ και ενώ ο πρώην κοινοτάρχης επιχειρούσε μαζί με άλλους εθελοντές, στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διασώσει μία γυναίκα πυροσβέστη, οι ρυπές του ανέμου φούντωσαν τις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος.

Ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας. Ευτυχώς όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ο πρώην κοινοτάρχης είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει στην οικεία του.

Για δύσκολη κατάσβεση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, καθώς τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που καίγονται είναι ψηλά και μεγάλα. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιά στη Ρόδο είναι 86 πυροσβέστες με 28 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο.

«Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χαζημάρκος.

Δείτε το βίντεο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ