Καταπέλτης ο εισαγγελέας Εφετών για τη Χρυσή Αυγή: Ασκησε έφεση για μεγαλύτερες ποινές στο διευθυντήριο

Καταπέλτης ο εισαγγελέας Εφετών για τη Χρυσή Αυγή: Ασκησε έφεση για μεγαλύτερες ποινές στο διευθυντήριο

Θα μπορούσαν να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές στον Νίκο Μιχαλολιάκο και στους υπόλοιπους έξι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι το «διά ταύτα» της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος μάλιστα ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χωρίς όμως να αγορεύσει, άσκησε έφεση για το ύψος των ποινών, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κ.λπ.), αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή, αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν «αντικαταστά».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Έτσι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και ο φυγόποινος Χρ. Παππάς που έχουν καταδικαστεί σε 13 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που έχει καταδικαστεί σε 10 έτη, είναι αντιμέτωποι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο με ποινή που μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη.

Έφεση άσκησε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός και για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους 5 καταδικασθέντες στην υπόθεση επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες (10 έτη ο πυρηνάρχης Περάματος και 7 οι άλλοι τέσσερις), οι οποίοι θα είναι αντιμέτωποι και αυτοί με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 15 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κωσταρέλλος στην έφεσή του αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών, αφού:

α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής,

β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και

γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος, στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό.

Όμως ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση που ζητούσε η οικογένεια Φύσσα για το ύψος των ποινών στους 15 καταδικασθέντες ως συνεργούς του Γ. Ρουπακιά, καθώς, βάσει των στοιχείων, δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η έφεση.

Επιπλέον, δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΜΕ να μετατραπεί η κατηγορία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ