Η Αττική ο μεγάλος ασθενής του κοροναϊού: Αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι - Δεν πέφτουν τα κρούσματα

Η Αττική ο μεγάλος ασθενής του κοροναϊού: Αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι - Δεν πέφτουν τα κρούσματα

«Ασυγκίνητος» παραμένει ο ιός παρά τα νέα μέτρα, τις συστάσεις των ειδικών, τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια. 

Η Αττική είναι εκείνη που καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να κρατήσει κενές κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα ήταν η πρώτη ημέρα της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης στο ΕΣΥ. Επιπλέον 403 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού ολοκληρώθηκαν το περασμένο 24ωρο, με τις 229 να αφορούν πολίτες και νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. 

Η παραχώρηση γενικών κλινών είτε απλών είτε Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και υποστήριξη όπου χρειάζεται το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα υγείας για τα non Covid περιστατικά. 
Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου. 

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων - το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.
Η ένταση με την οποία συνεχίζεται η επιδημία (χθες στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας περιέχονταν 2.219 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με περίπου τα μισά στην Αττική) θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες με λοίμωξη ή επιπλοκές της στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ήδη, και μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 1.529 ασθενείς, με τους 881 από αυτούς, δηλαδή το 58%, στα νοσοκομεία της Αττικής.


Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες COvid-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη. 
Πιο ομαλή φαίνεται η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία. Στους 544 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι στα νοςκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι σχεδόν 600 είναι οι ασθενεις σε Δυτική Πελοπόννησο, Ήπειρο και Επτάνησα. Άλλους 89 ασθενείς περιέχει η έκθεση του ΕΟΔΥ για την Κρήτη.


Σχεδόν 70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους

Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο στην επιδημιολογική έκθεση εκτός από τη σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που το τελευταίο διάστημα κάνουν «άλματα» από μέρα σε μέρα, είναι τα δεδομένα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η αυξημένη κυκλοφορία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την προχθεσινή ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοινώθηκαν και επίσημα από τον ΕΟΔΥ. 

Ευρύτατη είναι, όπως φαίνεται, η διασπορά που παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με προεξάρχουσες την Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), την Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46) και το Λασίθι (30) της Κρήτης, την Λάρισα (28), την Αχαΐα (22), την Κοζάνη (21), και την Εύβοια (12).

Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990, καταγράφοντας, συνεπώς, αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48, εκ των οποίων τα 41 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS