Άνοιγμα σχολείων: Συνεδριάζουν σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων και η Κεραμέως

Άνοιγμα σχολείων: Συνεδριάζουν σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων και η Κεραμέως

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Αν και εφόσον η απόφαση είναι θετική, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία αφού πρώτα κάνουν το δωρεάν self test, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σημιεώνεται ότι ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με το MEGA, η αίσθηση από τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι οι ειδικοί θα δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα θρανία από τη Δευτέρα 12/4.

Πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.

Κλειστά χαρτιά για το άνοιγμα σχολείων

Τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Οι επιστήμονες αναμένουν τα δεδομένα που θα έχουν λάβει μέχρι τέλος εβδομάδας, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει σχετική απόφαση ακόμη.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος έριξε «βόμβα» χθες Τρίτη 6/4, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για το άνοιγμα των λυκείων τη Δευτέρα. Όπως τόνισε τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τάχθηκε κατά του ταυτόχρονου ανοίγματος των δημοτικών και των γυμνασίων μαζί με τα λύκεια στις 12 Απριλίου, χαρακτηρίζοντάς το «τρομακτικά επικίνδυνο».

Τη «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο MEGA ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας πως «όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας».

Στο ερώτημα που απασχολεί αν την Δευτέρα θα ανοίξουν τα Λύκεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ότι «αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια».

Άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση, όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ).

Τόνισε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS