Ανεξέλεγκτο μέτωπο 10 χιλιομέτρων στη Γορτυνία: Εκκενώνονται 19 οικισμοί - Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας

Ανεξέλεγκτο μέτωπο 10 χιλιομέτρων στη Γορτυνία: Εκκενώνονται 19 οικισμοί - Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στη Γορτυνία, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει εντολή εκκένωσης 19 οικισμών, μέσω του 112, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον συγκεκριμένο σημείο με μετακίνηση οχημάτων από άλλα σημεία, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.

Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων

Μέτωπο 10 χιλιομέτρων μαίνεται στην Γορτυνια σύμφωνα με τον Περιφεριάρχη. Οι φλογες πέρασαν στο Λιβαδακι μέσα στο χωριό. Έχουν καεί σπίτια και επιχειρησεις. Έχουν εκκενωθεί 19 οικισμοί.

Ακόμα, 4 άτομα στο Καστρακι δεν σηκώνουν το τηλέφωνο και αλλά 3 στο Φαναρακι βρίσκονται σε στάβλο εγκλωβισμένοι λέει ο Προεδρος της κοινότητας. Όπως ανέφερε τους ψάχνουν οι Αρχές.

Χαοτική και ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παντού μέτωπα και ήδη οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ο κ. Κούλης τόνισε πως έχει χαθεί ο έλεγχος γιατί τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και έκανε έκκληση για την αποστολή και άλλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί πως κάθε διαθέσιμο μέσο θα πάει στη Γορτυνία.

«Προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο στους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους καλώ να προσέχουν τους εαυτούς τους. Καταλαβαίνω την αγωνία που έχουν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά αυτή την ώρα προέχει η ανθρώπινη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οι οικισμοί που ζητήθηκε να εκκενωθούν από το 112

Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Από το πρωί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πυροσβεστικός φραγμός στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Λαμπρόπουλος: Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».

Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα».

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

Στη μέγιστη ετοιμότητα οι δομές Υγείας των περιοχών

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS