Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί -Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί -Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Από σήμερα τίθενται σε αναστολή οι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19, στις νοσηλευτικές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας για τους ηλικιωμένους και για τους αναπήρους.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του πριν από δύο εβδομάδες περίπου, «προχωράει το μέτρο από 16 Αυγούστου και μετά, με όσους δεν εμβολιάζονται, να τίθενται σε αναστολή».

«Και υπάρχει ρύθμιση μέσα στον ίδιο νόμο ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο. Δεν μπορώ να πω αν θα επεκταθεί και πού. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ποια στοιχεία θα έχουμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς, σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα τους πιο κρίσιμους».

Ποιους αφορά η αναστολή;

Επίσης, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είχε εξειδικεύσει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είχε τονίσει και ο κ. Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).


Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν. Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προσθέτοντας πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσο αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, όπως εξήγησε, φτάνουν ως 200.000 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS