Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα βάλει στο ψυγείο τη χώρα -Ερχεται μπαράζ χιονοπτώσεων

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα βάλει στο ψυγείο τη χώρα -Ερχεται μπαράζ χιονοπτώσεων

Πολικός αεροχείμαρρος θα εισβάλει από αύριο φέρνοντας «βουτιά» του υδραργύρου και μπαράζ χιονοπτώσεων, ακόμη και στα πεδινά.

Μάλιστα, η πολική αυτή «εισβολή» έχει αφήσει άναυδους ακόμη και τους μετεωρολόγους, καθώς τα μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν χιόνια μέχρι και σε παραλιακές περιοχές!

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που φέρνει τον χιονιά

Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να προκαλέσει κάθετη πτώση της θερμοκρασίας τα προσεχή 24ωρα, ενώ μια δεύτερη διαταραχή, που θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται τη Δευτέρα, θα βάλει, κυριολεκτικά, τη χώρα στον πάγο.

«Από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, το σίγουρο είναι το εξής: Από την Παρασκευή το απόγευμα θα ξεκινήσει μια ισχυρή ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ελλάδα. Το Σάββατο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα έχουν καλύψει όλη τη χώρα» λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

«Πρόκειται για πολικές αέριες μάζες από τον βόρειο Ατλαντικό, δεν είναι από τη Σιβηρία, οι οποίες φαίνεται να καλύπτουν από την Πέμπτη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να κινούνται, στη συνέχεια, νοτιότερα, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Έχουμε δει και άλλες φορές τέτοια στοιχεία και την τελευταία στιγμή το μέτωπο κινήθηκε προς Τουρκία ή και αλλού. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, μέχρι την Τετάρτη», εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «βάσει των ίδιων στοιχείων, νέες ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας και πιθανότατα θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Θα έχει μεγάλη διάρκεια το κρύο. Μιλάμε για πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ ισχυρό παγετό στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως τα βόρεια».

Πώς θα κινηθούν οι χιονοπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα και τα χιόνια, ο έμπειρος μετεωρολόγος του meteo.gr τονίζει ότι Πέμπτη και Παρασκευή η θερμοκρασία θα είναι κάπως ανεβασμένη λόγω των νοτιάδων και δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο.

«Από το βράδυ της Παρασκευής, όμως, ξεκινά η ψυχρή εισβολή. Το πρώτο ψυχρό μέτωπο θα δώσει χιόνια στα δυτικά και στα βόρεια. Μέσα στο Σάββατο θα επηρεάσει κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και η Αττική και η Εύβοια, των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «περιμένουμε να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και στην Αττική, σίγουρα στα βόρεια προάστια. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε μέσα στην πόλη το Σάββατο, πιθανόν να έχουμε κάποιο χιονόνερο».

Η ομάδα του meteo.gr εκτιμά ότι το «πολικό» κρύο θα παραμείνει και την Κυριακή, και τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Το σενάριο για χιόνια μέχρι τις παραλίες και -15 στα βόρεια

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι «τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, περιμένουμε μια δεύτερη διαταραχή. Και θα πρέπει να δούμε αν το κρύο θα είναι ξηρό ή όχι. Φαίνεται όμως ότι η διαταραχή θα δώσει υετό, δηλαδή χιόνι, και πάλι σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων».

Τι προβλέπεται για την Αττική; «Και η Αττική είναι μέσα σε αυτό. Αν βγει αυτό το σενάριο, τονίζω το “αν”, τότε θα έχουμε χιόνι μέχρι τις παραλιακές περιοχές. Με μεγάλη επιφύλαξη αυτό, γιατί τα ξεσπάσματα χιονιού έχουν μικρή προγνωσιμότητα. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα την Παρασκευή», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σχετικά με τις θερμοκρασίες, ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr υπογραμμίζει ότι «στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα ανοίξει ο καιρός και μπορεί να δούμε κάτω από -15 σε αρκετές περιοχές. Στην Αθήνα πολύ πιθανό να δούμε μηδέν ή και παρακάτω τη Δευτέρα».

Το αυτοματοποιημένο μοντέλο του meteo.gr -το οποίο, σημειωτέον, αλλάζει συχνά την πρόγνωσή του- δίνει χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα:

Εκπληκτος ο Αρναούτογλου: «Έχω πολλά χρόνια να δω τέτοια χιονοεξέλιξη»

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει για τον επερχόμενο χιονιά, που «φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία».

Στη συνέχεια, μάλιστα, δεν κρύβει την έκπληξή του, γράφοντας το εξής: «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονοεξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά!».

Επίσης, για την ερχόμενη Κυριακή (23/1), εξηγεί πως «το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονόπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο», τονίζοντας πως αναμένονται και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS