Νέο Seat Arona 1.0 TGI CNG 90 PS ... πρωτοπορία στην οικονομία [test]

Προτάσσοντας την εξαιρετική οικονομία  μετακίνησης με κόστος χαμηλότερο έως και 50% , από έναν αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης και έως 30% από έναν κινητήρα ντίζελ το Arona TGI αποτελεί μονόδρομο για όσους επιζητούν την καλύτερη δυνατή οικονομία στις καθημερινές τους μετακινήσεις. 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ

Από το λανσάρισμα του το 2017, το SEAT Arona σημειώνει εμπορική επιτυχία, με περισσότερες από 350.000 πωλήσεις και έχει καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας της γκάμας της SEAT. Τώρα το ανανεωμένο SEAT Arona συνεχίσει την ίδια επιτυχία, εφοδιασμένο μάλιστα με έναν κινητήρα διπλού καυσίμου. 

ΣΤΙΒΑΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η νέα, ισχυρότερη και πιο στιβαρή εμφάνιση που το καθιστά πιο αξιόπιστο και ασφαλές είναι μόνο η αρχή. Το urban SUV έχει ανανεωθεί πλήρως και μέσα στην καμπίνα. Νέα επίπεδα συνδεσιμότητας και συστήματα υποβοήθησης οδηγού ενσωματώνονται επίσης στο ανανεωμένο (6/21)Arona ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ξεκάθαρος σημαντικός πυλώνας της εταιρικής γκάμας και το 2ο μοντέλο SEAT με τις περισσότερες πωλήσεις πέρυσι. 

16517354332489097405439384456898

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η αναβαθμισμένη έκδοση προσθέτει πολλά νέα στοιχεία στα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά του οχήματος, προσφέροντας μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη πρόταση, πλήρως ανανεωμένη μηχανικά και σχεδιαστικά.

Σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο, το SEAT Arona είναι έτοιμο να φέρει την συνδεδεμένη ζωή του οδηγού στην καμπίνα με έναν μοντέρνο τρόπο, προσθέτοντας τεράστιο εύρος λειτουργικότητας, ενώ με την επανάσταση της εσωτερικής σχεδίασης να προσδώσει ενισχυμένη αίσθηση ποιότητας στο εσωτερικό. Σε αυτά προσθέστε τη χρήση τεχνολογίας φωτισμού καθώς και τα πιο πρόσφατα infotainment display systems που ενισχύουν την προσωπικότητα του οχήματος.

ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Κάτω από το καπό, διατίθενται πέντε διαφορετικοί κινητήρες μεταξύ 90PS και 150PS, σε βενζίνη (TSI) και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (TGI) με επιλογές μηχανικού ή DSG κιβωτίου ταχυτήτων. 

Ενώ μία γκάμα από νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού κάνουν την οδήγηση του urban SUV  πιο χαλαρωτική καθιστώντας το Arona πλήρως ανταγωνιστικό  στην δύσκολη κατηγορία που ανήκει. 

ΝΕΑ ΜΑΣΚΑ

Η εμπρόσθια εμφάνιση του SUV ενισχύεται από την ανασχεδιασμένη, πλατιά μάσκα και τον προφυλακτήρα που έχει αποκτήσει πιο δυναμική σχεδίαση. 

Η τεχνολογία LED στο SEAT Arona ως 100% βασικός εξοπλισμός, ενισχύει τα μπροστινά σχεδιαστικά στοιχεία ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη ορατότητα με χαμηλή κατανάλωση.

16517354800837172869684697494133

ΝΕΕΣ ΖΑΝΤΕΣ

Η αισθητική του πλευρικού προφίλ ανανεώνεται με τρία νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου: μία νέα επιλογή 17"και δύο 18", ενώ η χρωματική παλέτα διαθέτει 10 διαθέσιμα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων επιλογών: Dark Camouflage, Asphalt Blue και Sapphire BLUE καθώς και μια νέα επιλογή στο χρώμα της οροφής, αυτής του Λευκού Candy White. 

ΝΕΑ ΑΕΡΟΤΟΜΗ

Στο πίσω μέρος η ανανεωμένη και λειτουργική σχεδίαση ενισχύεται με την εισαγωγή νέας αεροτομής και διαχύτη. Το όνομα του μοντέλου εμφανίζεται στο πίσω μέρος με νέα γραμματοσειρά.  Τέλος, το νέο λογότυπο SEAT φινιρισμένο σε ματ χρώμιο προσθέτει μία κομψή πινελιά.

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΗ ΚΟΝΣΟΛΑ

Η νέα αιωρούμενη κεντρική κονσόλα του συστήματος infotainment βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας σχεδιαστικής εσωτερικής προσέγγισης. Η οθόνη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περισσότερο από 20% (η standard οθόνη είναι πλέον 8,25", ενώ η προαιρετική οθόνη είναι 9,2"). H υψηλότερη θέση της στην καμπίνα, στη γραμμή όρασης του οδηγού, βελτιώνει την εργονομία της, καθιστώντας την ασφαλέστερη και πιο πρακτική. Προσθέστε σε αυτό το διαθέσιμο 10,25" Digital Cockpit και το εσωτερικό του Arona γίνεται πλήρως ψηφιακό. 

16517355536554571535266911626032

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

Βελτιώσεις έχουν γίνει στην εφαρμογή, στο φινίρισμα και την ποιότητα του εσωτερικού. Highlight το νέο μαλακό ταμπλό που φιλοξενεί το νέο, εργονομικό τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με επένδυση Nappa (στάνταρ στις εκδόσεις Xperience και FR). Η νέες ταπετσαρίες στον εσωτερικό χώρο ανεβάζουν ποιοτικά το επίπεδο του αυτοκινήτου. Από πλευράς ευρυχωρίας το Arona, μετακινεί άνετα τέσσερις με πέντε επιβάτες χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις για τα πόδια και τα κεφάλια τους. 

ΝΕΟΙ ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ

Οι επανασχεδιασμένοι αεραγωγοί στο ταμπλό οδηγού και συνοδηγού προαιρετικά φωτίζονται περιμετρικά από LED φώτα (FR και Xperience), με διαφορετική απόχρωση ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού: Daring Red στην FR, Burgundy στο Xcellence και Grey στο Style. 

16517355216809139517259950231019

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

H ενσωμάτωση του ασύρματου συστήματος Full Link δίνει στους οδηγούς πρόσβαση στην ψηφιακή τους ζωή με εύκολο και ασφαλή τρόπο, ανεξάρτητα από την συσκευή του χρησιμοποιούν, είτε πρόκειται για Apple CarPlay είτε για Android Auto. 

Το σύστημα infotainment προσφέρει ακόμα πιο πλούσια εμπειρία με το διαδικτυακό περιεχόμενο να διατίθεται με το πάτημα ενός κουμπιού - ή με προφορική εντολή - είτε πρόκειται για πληροφορίες κυκλοφορίας, στάθμευσης, πρατηρίων υγρών καυσίμων ή διαδικτυακό ραδιόφωνο και media online. 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΦΩΝΗΣ

Η φυσική αναγνώριση φωνής καθιστά ασφαλή τη χρήση της τεχνολογίας: λέγοντας "Hola Hola" το σύστημα ανταποκρίνεται και επιτρέπει στο χρήστη να αλληλεπιδρά μαζί του χρησιμοποιώντας φυσικές εντολές, κάνοντας διορθώσεις και παραπομπές σε προηγούμενες εντολές. Επομένως, αν πρέπει να βρείτε πληροφορίες πλοήγησης ή να αναζητήσετε μουσική αυτό γίνεται γρήγορα και εύκολα.

ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ

Το SEAT CONNECT με ενσωματωμένη eSIM, σημαίνει ότι η υπηρεσία eCall είναι διαθέσιμη και έρχεται σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση συμβάντος, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στο όχημα. 

16517355821258109511842403061356

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Επιπλέον, περιλαμβάνει την SEAT CONNECT App, που ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο δυνατοτήτων, παρέχοντας πρόσβαση σε απομακρυσμένες υπηρεσίες: δεδομένα οδήγησης, θέση στάθμευσης, κατάσταση οχήματος, συμπεριλαμβανομένων θυρών και φώτων, ρύθμιση ειδοποιήσεων ταχύτητας, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις εάν κάποιος που χρησιμοποιεί το όχημα σου οδηγεί πολύ γρήγορα, ακόμη ειδοποιήσεις αντικλεπτικής λειτουργίας, άνοιγμα και κλείσιμο θυρών με το τηλεχειριστήριο κλειδώματος και ξεκλειδώματος ή ενεργοποίηση από απόσταση της κόρνας και των φλας για να βρείς πιο εύκολα το όχημα.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ

Εκτός από τα συστήματα υποβοήθησης που ήδη υπάρχουν, όπως το Adaptive Cruise Control (ACC), το Front Assist και το στάνταρ Tiredness Recognition, το ανανεωμένο Arona συνδυάζει τώρα μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. 

ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Το Travel Assist παρέχει ημιαυτόματη οδήγηση σε ολόκληρο το εύρος ταχύτητας διασφαλίζοντας ότι το όχημα διατηρεί την ταχύτητα καθώς αλλάζει η κυκλοφοριακή ροή. Σε αυτό προσθέστε το Lane Assist και το Traffic Sign Recognition.

Το ανανεωμένο Arona επωφελείται επίσης από αναβαθμισμένο Side Assist που σε απαλλάσσει από το άγχος όταν αλλάζεις λωρίδα κυκλοφορίας. Τα μπροστινά και τα πίσω ραντάρ παρακολουθούν τα τυφλά σημεία του οχήματος έως και 70 μέτρα, ενημερώνοντας τον οδηγό.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΦΩΤΩΝ

Το High Beam Assist έχει προστεθεί επίσης στη λίστα των προηγμένων τεχνολογιών του SEAT Arona. Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες που εναλλάσσουν αυτόματα τη μικρή με τη μεγάλη σκάλα φώτων πορείας όταν ανιχνευτεί κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Τέλος, το SEAT Arona διαθέτει Park Assist το οποίο σταθμεύει αυτόματα το αυτοκίνητο χωρίς κόπο.

16517356737088676041689972409561

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Το ανανεωμένο SEAT Arona προσφέρει πέντε διαφορετικούς κινητήρες: τέσσερις κινητήρες βενζίνης με ισχύ που κυμαίνεται από 95PS (70kW) έως 150PS (110kW) και μία μονάδα φυσικού αερίου CNG των 90PS (66Kw) συνδυασμένα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG). 

ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το TGI, χρησιμοποιεί το γνωστό τρικύλινδρο κινητήρα των 999 κυβικών εκατοστών, των 90 ίππων ειδικά σχεδιασμένο και ενισχυμένο ώστε να κάνει χρήση φυσικού αερίου. Τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου, τοποθετημένες κάτω από τα καθίσματα και τον χώρο αποσκευών, ο οποίος έχει μειωθεί στα 282 από τα 400 λίτρα, χωρούν 13.8 κιλά φυσικού αερίου υπό πίεση, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης 9 λίτρων για να κινηθείς, μέχρι να ξαναγεμίσεις με φυσικό αέριο 

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 

Με δεδομένο το βάρος των 1310 κιλών και ένα προσεκτικά κλιμακωμένο και ακριβές κιβώτιο ταχυτήτων, το TGI, αγγίζει τα 100 χλμ/ωρ από στάση σε 13.2 δευτερόλεπτα και φθάνει τα 178 χλμ/ωρ. Τιμές καλές για μια άνετη οικογενειακή οδήγηση στην πόλη και στα μακρινά ταξίδια. 

16517357014725101390545456941120

ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟ

Εκεί όμως που το Arona είναι ασυναγώνιστο είναι το κόστος μετακίνησης. Με  μια κατανάλωση φυσικού αερίου που κυμαίνεται μεταξύ 4.8 με 5.3 κιλών πεπιεσμένου αερίου ανά 100 χλμ, είναι σαφές ότι προκύπτει ένα κόστος μετακίνησης ανά χλμ έως και 50% χαμηλότερο της βενζίνης ανάλογα βέβαια και των τιμών καυσίμων. Γεγονός που σημαίνει ότι για μια συγκεκριμένη διαδρομή , ιδίων χιλιομέτρων, ο κάτοχος του Arona TGI, θα πληρώσει τα μισό κόστος μετακίνησης από ένα  TSI π. χ, κόστος που παραμένει ασυναγώνιστο. 

Από πλευράς αυτονομίας με δεδομένη μια μέση κατανάλωση του φυσικού αερίου, κάτω των5 κιλών ανά 100 χλμ, μπορείς να καλύψεις κατά μέσο όρο, 280 ως 320 χλμ με αέριο ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης βέβαια  και άλλα 120 περίπου χλμ με βενζίνη, με κόστος εξαιρετικά χαμηλό και ασυναγώνιστο. 

ΑΨΟΓΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα MQB - Α, του συγκροτήματος, το Arona αποδεικνύεται καλοστημένο με άψογη οδική συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση, παρά το ύψος των 17 εκατοστών από το έδαφος, συνδυασμένη με ένα  θετικο και ιδιαίτερα ακριβές τιμόνι και προσεκτικά ρυθμισμένες αναρτήσεις, σφικτές όσο πρέπει για να κρατούν τους επιβάτες ξεκούραστος στους περισσότερους δρόμους. 

Θετικά και αποτελεσματικά αποδεικνύονται τελικά και τα φρένα σε κάθε περίπτωση. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η SEAT

Η SEAT είναι η μάρκα με το νεότερο προφίλ πελατών στην Ευρώπη (10 χρόνια νεότερo από τον μέσο όρο του κλάδου) και η πρόσβαση σε νέους πελάτες για τον Όμιλο Volkswagen (56% από αυτούς προέρχονται από το εξωτερικό). Προσφέρει αυτοκίνητα "Created in Barcelona", με εντυπωσιακή σχεδίαση και  προηγμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

16517357720619153551785074962221

ΙΣΧΥΡΗ ΓΚΑΜΑ

Η εταιρεία παρουσιάζει σήμερα την ισχυρότερη γκάμα που είχε ποτέ. Προσφέρει έξι μοντέλα, με παραδοσιακούς κινητήρες καύσης έως ήπια και υβριδικά plug-in, καθώς και κινητήρες με συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Η εταιρία  λάνσαρε ήδη, εκτός των άλλων, το  Leon e-HYBRID και το  Tarraco e-HYBRID, και επίσης την ανανεωμένη έκδοση των Ibiza και του συγκεκριμένου Arona. Τα τρία SUV της SEAT (Arona, Ateca και Tarraco) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων της SEAT. 

5 ΔΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 

Η SEAT S.A. θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 για την ανάπτυξη νέων μοντέλων για τις δύο μάρκες, SEAT κα CUPRA, και τον εξηλεκτρισμό της γκάμας. Η εταιρεία, όπως τονίζει, στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εξηλεκτρισμό των αστικών ηλεκτρικών οχημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Το TGI έχει όλα τα θετικά στοιχεία του νέου πλήρως ανανεωμένου Arona, στην εξωτερική εμφάνιση, τους χώρους, τον εξοπλισμό το φινίρισμα τα συστήματα, συνδεσιμότητας, ασφαλείας και υποβοήθησης, την τεχνολογία  την οδική συμπεριφορά και την ευκολία οδήγησης, συν το μοναδικό και ασυναγώνιστο πλεονέκτημα, μετακίνησης με κόστος χαμηλότερο έως και 30 με 50 %, ενός αντίστοιχου βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα, χωρίς μεγάλη διαφορά τιμής από ένα TSI.

του Δημήτρη Κληρονόμου

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS