Βόμβα στη Formula 1: Το φετινό GP του Μονακό μπορεί να είναι και το τελευταίο

Βόμβα στη Formula 1: Το φετινό GP του Μονακό μπορεί να είναι και το τελευταίο

Το GP του Μονακό, συνυφασμένο με την ιστορία της Formula 1, μπορεί να εξαφανιστεί από το χάρτη του σπορ από το 2023 λόγω την πληθώρας των χωρών που περιμένουν στη σειρά.

Η αμερικανική Liberty Media, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2023 θα προστεθεί στο πρόγραμμα του σπορ και τρίτος αγώνας στις ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας, καθώς και ότι θα επιστρέψουν τα GP της Κίνας και του Κατάρ.

Το συμβόλαιο της Liberty με τις ομάδες του σπορ προϋποθέτει ότι το πρόγραμμα της σεζόν δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 24 αγώνες, και ήδη φέτος έχουν προγραμματιστεί 23 αγωνιστικές συναντήσεις - εφόσον, φυσικά, ανακοινωθεί ο αγώνας που θα αντικαταστήσει το GP Ρωσίας, που ματαιώθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

YN 2022 04 02 12.27.40

Το Μονακό ενδέχεται να είναι ένας από τους αγώνες που θα αφαιρεθούν του χρόνου για να κάνουν χώρο για τα νέα GP. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι το παράβολο που καταβάλει στη F1 για τη διοργάνωση του αγώνα είναι μηδαμινό, σε σχέση με τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που καταβάλλουν οι εκτός Ευρώπης χώρες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Formula 1.

Το συμβόλαιο του Μονακό με τη Liberty Media λήγει φέτος, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει γίνει ακόμα καμία διαπραγμάτευση για την ανανέωσή του για το 2023.

Στις μέρες του Bernie Ecclestone, του πρώην ισχυρού άνδρα της F1, το GP του Μονακό ήταν απολύτως απαραίτητο, κυρίως για την εικόνα και το όλο αφήγημα του σπορ. Ο Ecclestone το θεωρούσε τόσο αναγκαίο, που κρατούσε το παράβολο που πλήρωνε το Πριγκιπάτο σε πολύ χαμηλό, αν όχι και μηδενικό, επίπεδο.

Ο Ecclestone είχε υπογράψει με το Μονακό το 11ετές συμβόλαιο που λήγει φέτος. Ο Βρετανός έχασε τον έλεγχο του σπορ το 2017 από τη Liberty Media, η οποία φαίνεται πως καθορίζει τις προτεραιότητες της F1 με διαφορετικό τρόπο σκέψης. 

Προς το παρόν, λοιπόν, το μέλλον του GP του Μονακό παραμένει άδηλο. Παρότι οι αγωνιστικές συνθήκες στους στενούς δρόμους του μεσογειακού λιμανιού δεν είναι ιδανικές, και πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το χειρότερο GP του προγράμματος, δεν παύει να είναι ένας από τους πιο εμβληματικους αγώνες της ιστορίας της Formula 1.

Το πρώτο GP στους δρόμους του Μονακό διεξήχθη το 1929. Το 1950 ο αγώνας ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης σεζόν του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Formula 1, και περιλαμβάνεται σε αυτό από το 1955 - με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS