Ηλεκτροκίνηση: Ουτοπία ή πραγματικότητα

Ηλεκτροκίνηση: Ουτοπία ή πραγματικότητα

Το μόνιμο θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στα διάφορα κράτη ανά τον κόσμο, είναι η ηλεκτροκίνηση και η απεμπλοκή των κατασκευαστών από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές της ηλεκτροκίνησης καθώς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν υψηλό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης και χαμηλότερο αποτύπωμα ρύπων από τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα που διαθέτουν, αποκλειστικά, κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων από οχήματα καθώς ευθύνονται για το ένα πέμπτο των εκπομπών CO2 της ΕΕ με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Στοχεύει επίσης στη μείωση εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα κατά 55% και από τα φορτηγά κατά 50% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2021, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών από νέα αυτοκίνητα και φορτηγά έως το 2035.

Στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την ηλεκτροκίνηση θα μας δώσει απαντήσεις ο κος Αλέξανδρος Μπάιλας, ιδιοκτήτης εξειδικευμένου συνεργείου BMW-MINI.

Είναι έτοιμη η ΕΕ αλλά και οι χώρες της να λειτουργήσουν 100% ηλεκτρικά;

Εάν υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό ραβδί όλα τα αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα σε κυκλοφορία γινόντουσαν ηλεκτρικά θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα γιατί είναι αδύνατο οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να υποστηρίξουν το φορτίο που θα απαιτηθεί για τη φόρτισή τους.

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα, εάν όχι το μεγαλύτερο είναι ότι σήμερα απαιτείται μεγάλος χρόνος αναμονής για φόρτιση, θέμα που θα καθιστούσε ιδιαιτέρως προβληματική τη διαδικασία αυτή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πείθει ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο τους καταναλωτές λόγω του απαιτούμενου προγραμματισμού για την φόρτιση των οχημάτων τους. Βεβαίως, η τεχνολογία των μπαταριών είναι ακόμα σε αρχικά στάδια και επίκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να βελτιωθούν τόσο οι χρόνοι φόρτισης όσο και οι αυτονομίες των μπαταριών.

Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ότι δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια ιδιωτικού χώρου στάθμευσης ώστε να είναι εύκολη η φόρτιση. Φανταστείτε κάτοικο της Κυψέλης ή του Παγκρατίου που δεν έχει parking. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέξει κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο διότι από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να το φορτίζει το βράδυ στο σπίτι του θα πρέπει να πηγαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας για φόρτιση αφιερώνοντας πολύ χρόνο σε μία διαδικασία που σήμερα δεν τον απασχολεί.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, τη μέγιστη ροπή, δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες, μηδενικές εκπομπές ρύπων, αθόρυβη λειτουργία, κλπ αλλά έχουν και σημαντικά μειονεκτήματα όπως το υψηλό κόστος των μπαταριών και πολύτιμοι πόροι για την κατασκευή τους. Λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασης των μπαταριών και λόγω της μεγάλης εξέλιξης των χαρακτηριστικών των νεότερων αυτοκινήτων ανά τη γενιά, θα καταστήσει δύσκολη την μεταπώληση των παλαιότερων αυτοκινήτων, επομένως θα δούμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να γίνεται εφήμερο και να οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ενοικίασή τους αντί για αγορά. Για παράδειγμα, μία BMW i3 η οποία μετά από 8 χρόνια λειτουργίας χρειάζεται ένα κόστος αλλαγής των μπαταριών περίπου 15.000 ευρώ και με τα σημερινά δεδομένα η μέγιστη αυτονομία της να είναι 80 χιλιόμετρα, οδηγεί τον ιδιοκτήτη της στην καλύτερη περίπτωση να την δώσει για ανταλλακτικά. Θα δημιουργηθεί λοιπόν το φαινόμενο τα αυτοκίνητα να γίνονται «μίας χρήσης», σαν ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο το αγοράζεις και μετά από κάποια χρόνια είναι άχρηστο, αλλά αυτό το γνωρίζεις εκ προοιμίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2024, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 0,3331% ή 1 στα 301 επιβατικά είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

elstat ilektrika

Πηγή: https://evstats.gr και επίσημη πηγή δεδομένων https://seaa.gr

Το σημαντικό πρόβλημα στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι η αυτονομία αλλά ο χρόνος φόρτισης. Πολλά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν χαμηλότερη αυτονομία από τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά κανείς δεν ασχολείται με αυτό, γιατί με μία επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων σε 5 λεπτά έχει γεμάτο ρεζερβουάρ.

Παρά τα όποια εμπόδια είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθούν οι κατασκευαστές από την ηλεκτροκίνηση διότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά στη μελέτη, κατασκευή και εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων και παρόλο που ο ορυκτός πλούτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί διότι στηρίζεται η παγκόσμια οικονομία από αυτόν, τη λύση φαίνεται να δίνει μελλοντικά το υδρογόνο όπου θα μας επιτρέπει να σταματάμε στα πρατήρια για ανεφοδιασμό και την μετατροπή αυτού σε ηλεκτρική ενέργεια για την φόρτιση των μπαταριών πιο γρήγορα, επιτρέποντας έτσι ίσως ακόμα και την κίνηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων χωρίς καν πρίζες φόρτισης.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Μπάιλας

Ο Αλέξανδρος Μπάιλας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, βρίσκεται περισσότερα από 20 χρόνια στο χώρο των συνεργείων, διαθέτοντας πλούσια εμπειρία και εξειδίκευση στα BMW-MINI.

Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε στα Γλυκά Νερά το δικό του εξειδικευμένο συνεργείο BMW-MINI, έχοντας δίπλα του μία σπουδαία και έμπειρη ομάδα μηχανικών, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό της αγοράς και ειδικά μετά το πέρας της εγγύησης, διαθέτοντας παράλληλα την προσωπική επαφή και προσοχή που ο κάθε πελάτης αναζητεί.

mpailas 1

mpailas 2

mpailas 3

Συνεργείο Μπάιλας BMW-MINI

 

BMW MINI Μπάιλας
Κρυστάλλη 1, Λεωφ. Λαυρίου 87, Γλυκά Νερά 153 54
www.bailas.gr - 2106611694
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ