ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

DS 4 21 130 - 225PS ... εντυπωσιακό και πανίσχυρο [test]

Η νέα DS4  έρχεται να προστεθεί στην σειρά των πετυχημένων avant-garde, μοντέλων DS 7 CROSS BACK, DS 3 CROSSBACK και DS 9, προτάσσοντας τον  πρωτοποριακο σχεδιασμό του και την προηγμένη τεχνογνωσία του. 

ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 

Το νέο μοντέλο είναι βασισμένο στην  αξιόπιστη και εξελιγμένη πλατφόρμα EMP2, με την αρχιτεκτονική της να προσανατολίζεται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η νέα πρόταση στην κατηγορία των Premium C μοντέλων προβάλλει την προηγμένη τεχνολογία για να κερδίσει νέους πελάτες  με την εμφάνισή της. 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Η νέα DS 4 έχει αξιοσημείωτες αναλογίες. Με πλάτος 1,83 μέτρα και μεγάλους τροχούς 720 χιλιοστών (με ζάντες αλουμινίου έως 20 ιντσών), μήκος που μαρτυρά τις συμπαγείς διαστάσεις των 4,40 μέτρων και ύψος 1,47 μέτρα, είναι σίγουρα εντυπωσιακή και ως παρουσία στο δρόμο γίνεται πραγματικά επιβλητική.

16181253796302453111796125371698

ΦΩΤΕΙΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπρόσθιο τμήμα χαρακτηρίζεται από μια νέα φωτεινή υπογραφή. Οι πολύ λεπτοί προβολείς διαθέτουν το σύστημα DS MATRIX LED VISION που συνδυάζει matrix και κατευθυντικό φωτισμό. Συμπληρώνονται με φώτα ημέρας που αποτελούνται από δύο γραμμές LED και στις δύο πλευρές (98 LED συνολικά). Τα DS WINGS συνδέουν τους προβολείς με τη μάσκα. Ανάλογα με την έκδοση, αυτό αποτελείται από δύο μέρη με μοτίβα - διαμάντια, σε διαφορετικά μεγέθη, που ξεχωρίζουν στην τρισδιάστατη μάσκα. Πάνω από αυτή, το μακρύ καπό κάνει τη σιλουέτα να φαίνεται ακόμα πιο δυναμική.

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το προφίλ συνδυάζει τις δυναμικές γραμμές με τρόπο μοναδικό. Η αναλογία του αμαξώματος προς τους τροχούς μεγάλης διαμέτρου προέρχεται από το concept car, DS AERO SPORT LOUNGE, το οποίο ξεχωρίζει χάρη στην εντυπωσιακή του παρουσία. 

16181270436127279635306279489507

ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΟΥΠΕ

Στο πίσω μέρος, η οροφή φτάνει πολύ χαμηλά σε ένα απότομα κεκλιμένο πίσω παράθυρο με εκτύπωση σμάλτου, που αποτελεί, όπως τονίζει η εταιρεία, μια εξωτερική επίδειξη αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας. Η σιλουέτα είναι τόσο κομψή, όσο είναι και αεροδυναμικά αποτελεσματική. Τα πίσω φτερά αποκαλύπτουν μια σαφέστατη μυώδη εμφάνιση με καμπύλες και αιχμηρές άκρες στο αμάξωμα με έμφαση στο C pillar, το οποίο έχει γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα με το λογότυπο της DS Automobiles. Η φωτεινή υπογραφή του πίσω μέρους με το εφέ του ανάγλυφου με laser, είναι νέας γενιάς και αποτελεί μια πολύ εντυπωσιακή καινοτομία. 

ΣΠΟΡ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Η προσεγμένη μορφή του DS 4 μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσα στην ίδια σιλουέτα! Με το DS 4 να εστιάζει στον πυρήνα της γκάμας, η κομψότητα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας χάρη σε ένα σχέδιο αμαξώματος με ειδικούς προφυλακτήρες, λεπτές χρωματικές πινελιές και μια οροφή σε μαύρο να κάνει αντίθεση και να δίνει μια επιβλητική, σπορ συνολικά στάση. 

16181270930304461109653494236491

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

Το DS 4 CROSS παίζει με την οπτική αντίληψη ενός SUV με διαφορετική προσέγγιση στη σχεδίαση του κάτω μέρους του προφυλακτήρα που τονίζεται, από ειδική επεξεργασία του πλαστικού για προστασία, και το μαύρο ματ χρώμα. Τα γυαλιστερά μαύρα πάνω μέρη στα πλαϊνά πλαίσια παραθύρων, η γυαλιστερή μαύρη μάσκα, οι μπάρες οροφής και η οροφή με το ίδιο χρώμα, είναι λεπτομέρειες που συμπληρώνουν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Ως αποκλειστική επιλογή για τη συγκεκριμένη έκδοση, το DS 4 CROSS διαθέτει Advanced Traction Control για βελτιωμένη πρόσφυση με λειτουργία για κίνηση σε κάθε έδαφος, σε χιόνι και λάσπη, καθώς και Hill Assist Descent Control για αποτελεσματικό έλεγχο του αυτοκινήτου κατά την κίνησή του σε έντονη κατωφέρεια. 

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πιο δυναμική πρόταση της γκάμας του μοντέλου, είναι η DS 4 PERFORMANCE LINE που έχει εξωτερικές λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα με μαύρο πακέτο (DS WINGS, λωρίδα μεταξύ των πίσω φώτων, γρίλια και πλαϊνά προστατευτικά) και ιδιαίτερης σχεδίασης τροχούς σε μαύρο φινίρισμα ελαφρού κράματος. Αντίστοιχα ξεχωριστό, είναι και το εσωτερικό της έκδοσης. 

16181270026473139219467948156355

ΨΗΦΙΑΚΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το DS 4 ξεχωρίζει για το ψηφιακό εσωτερικό του που προσφέρει προηγμένη εργονομία και καινοτομία, και στοχεύει στη δημιουργία περισσότερης ηρεμίας στο εσωτερικό.

ΤΕΧΝΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το ταξίδι με το DS 4 ανάγεται σε τέχνη, με τη νέα διάταξη των χειριστηρίων και των διακοπτών, που βρίσκονται ομαδοποιημένοι σε τρεις ζώνες διεπαφής για απλοποίηση της εμπειρίας. Το Clous de Paris guilloche, το μοτίβο που είναι εμπνευσμένο από την υψηλή ωρολογοποιία, εντοπίζεται και κάνει ξεχωριστά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Στο ταμπλό συνδυάζει τα χειριστήρια για τον κλιματισμό και το DS AIR: τους “αόρατους” αεραγωγούς.
  • Στους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων που ευθυγραμμίζονται με τους πλευρικούς αεραγωγούς που βρίσκονται ενσωματωμένοι στις πόρτες.
  • Στο σύμπλεγμα του DS SMART TOUCH, μιας οθόνης αφής 5 ιντσών που συνδέεται με το σύστημα DS IRIS και του DS E-TOGGLE, ενός συμπαγούς χειριστηρίου για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.

ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ 

Το DS AIR με “αόρατους” αεραγωγούς είναι ένα καινοτόμο σύστημα εξαερισμού με πολύ συμπαγείς κεντρικούς αεραγωγούς τοποθετημένους ψηλά και εξοπλισμένους με γρίλιες κατεύθυνσης που δεν φαίνονται. Ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί όπως ο κλασικός εξαερισμός με  καλύτερη όμως απόδοση. Με την κατακόρυφη συμπαγή του διάταξη, έχει μια ολοκληρωμένη εμφάνιση που επέτρεψε τη σχεδίαση του ταμπλό να είναι δομημένη με τρόπο ιδιαίτερα ομαλό.

16181274020915477466429141985580

ΚΑΘΙΣΜΑ ΚΕΛΥΦΟΣ

Μια νέα επένδυση δίνει μια καινούρια έννοια στην άνεση του οδηγού και των επιβατών. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο σχήμα των καθισμάτων, αλλά και της επένδυσής τους. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το κέλυφος, δημιουργώντας μια νέα ζώνη άνεσης που αποτελείται από ένα μόνο μέρος, καμπύλο και ενιαίο. Η νέα ταπετσαρία καλύπτει με αφρώδες υλικό υψηλής πυκνότητας το κέλυφος, χάρη στα οποία επιτυγχάνεται ένα κορυφαίο επίπεδο άνεσης. 

ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ

Σε δίχρωμο εσωτερικό, τα καθίσματα από δέρμα με κόκκους Pebble Grey συνδυάζονται με διαυγή στοιχεία, απαλά στην αφή που διαμορφώνουν ζώνες άνεσης, υποστηριζόμενα από δέρμα με διαμόρφωση εμπνευσμένη από το Clous de Paris. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η διαδραστική ζώνη, η επένδυση είναι ξύλο Brown Ash και δέρμα υψηλής ποιότητας Criollo Brown Nappa.

16181283711981377710463554066209

ΠΡΩΤΑ Η ΑΝΕΣΗ

Το εσωτερικό της έκδοσης OPERA, αποτελούμενο από καθίσματα με ταπετσαρία από δέρμα Criollo Brown Nappa, έχει προηγμένο σχεδιασμό  και πολύ καλό φινίρισμα σε ξύλο Brown Ash ενώ οι μεγάλες επιφάνειες από δέρμα Criollo Brown Nappa, συμπληρώνουν αυτό το πολυτελές περιβάλλον.

Η έκδοση PERFORMANCE LINE αναδεικνύει τον δυναμισμό του DS 4. Οι επενδύσεις Alcantara® καλύπτουν το ταμπλό, τις πόρτες και ολόκληρη την κεντρική κονσόλα. Τα αφρώδη καθίσματα υψηλής πυκνότητας έχουν πλεκτό ύφασμα Basalt και Alcantara® φινίρισμα με κεντήματα και ειδικές ραφές χρυσού και Carmin. Το τιμόνι είναι διακοσμημένο με μία μόνο ένθεση ανάγλυφου ανθρακονήματος στο κάτω μέρος του.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Η αίσθηση αρμονίας στο εσωτερικό τονίζεται από τον φωτισμό περιβάλλοντος που μπορεί να εξατομικευθεί, καθώς έμμεσα προορίζεται να τονίσει τα παράπλευρα χαρακτηριστικά και να συμβάλει στη συνολική αίσθηση ηρεμίας της καμπίνας. Η ακουστική ατμόσφαιρα προκύπτει από ένα συνδυασμό του ηχοσυστήματος των 690 Watt της FOCAL(ELECTRA) με 14 ηχεία, με τη συνδρομή του ηχομονωτικού κρυστάλλου στα πλαϊνά παράθυρα - μια ακόμα πρωτιά στην κατηγορία.

ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ένα σύστημα καθαρισμού αέρα προστατεύει ενεργά τον θάλαμο των επιβατών με αισθητήρες για σωματίδια PM2.5 εντός αλλά και εξωτερικής ανίχνευσης ρύπανσης. Η διαχείριση του αέρα που μπαίνει στο αυτοκίνητο βελτιστοποιείται με την προσθήκη ενός συστήματος φιλτραρίσματος που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα μέσα σε λίγα λεπτά. Η ποιότητα του αέρα καταγράφεται και εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη για την ενημέρωση του οδηγού, αλλά και των επιβατών.

ΥΒΡΙΔΙΚΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 

Με βάση μια σημαντική εξέλιξη της πλατφόρμας EMP2 με 70% νέα ή αποκλειστικά εξαρτήματα, το DS 4 προσφέρει υβριδική τεχνολογία plug-in από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του (με 225 ίππους και δυνατότητα κίνησης με μηδενικούς ρύπους στην αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία για περισσότερα από 50 χιλιόμετρα στον συνδυασμένο κύκλο WLTP). Το νέο σύστημα ψυχαγωγίας, αλλά και τα συστήματα υποστήριξης οδηγού που δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί στην κατηγορία των Premium C, μαζί με ένα καινοτόμο σύστημα προβολής πληροφοριών κάνουν το DS 4 να ξεχωρίζει.

DS NIGHT VISION Txt

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η νέα αρθρωτή πλατφόρμα επιτρέπει στο μοντέλο να φιλοξενεί διαφορετικά είδη κινητήρα. Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας EMP2 εξελίχθηκε ειδικά για το DS 4 και έχει επιτρέψει τη βελτίωση πολλών χρήσιμων χαρακτηριστικών, προσφέροντας ταυτόχρονα στο σχεδιασμό μια νέα ελευθερία έκφρασης που δίνει ένα ξεχωριστό σχήμα με πρωτοφανείς αναλογίες για τα δεδομένα της κατηγορίας.

ΣΠΟΡ ΣΙΛΟΥΕΤΑ 

Η αρχιτεκτονική στο αμάξωμα έχει εξελιχθεί με γνώμονα τις επιθυμητές αναλογίες του σχεδιαστικού τμήματος για την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. Η αναλογία αμαξώματος / τροχού που είναι μοναδική για το συγκεκριμένο κομμάτι των premium μοντέλων του C Segment, δημιουργεί μια σιλουέτα που είναι ταυτόχρονα sport και αποδοτική σε ότι έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της ενέργειας από τον κινητήρα, αλλά και την αεροδυναμική αντίσταση. 

ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ

Η νέα εξέλιξη της πλατφόρμας EMP2 φέρνει νέα εξαρτήματα κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, θερμικά επεξεργασμένα δομικά μέρη και πιο συμπαγή σε διαστάσεις, στοιχεία όπως είναι η νέα μονάδα κλιματισμού, απελευθερώνοντας περισσότερο χώρο για εκμετάλλευση προς όφελος των επιβατών και όχι μόνο. Ο χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα, είναι εύκολος στη φόρτωση χάρη στο χαμηλό κατώφλι και προσφέρει ωφέλιμο όγκο 430 λίτρων, καθώς και δυνατότητα ύπαρξης ηλεκτρικής πόρτας. 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ιδέα της  ηρεμίας που είναι τόσο αγαπητή στα μοντέλα της DS Automobiles, προχωρά ακόμη περισσότερο χάρη στη χρήση καινοτόμων τεχνικών λύσεων, όπως είναι η συγκόλληση με ρητίνη (συνολικά, σχεδόν 34 μέτρα συγκολλημένων επιφανειών εντοπίζονται στο αμάξωμα του αυτοκινήτου). Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και τα πλήρως επανασχεδιασμένα εξαρτήματα που αφορούν την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, που εγγυώνται ασύγκριτη άνεση στην οδήγηση, μέσω της βέλτιστης ακαμψίας αμαξώματος, με εξαιρετικό κράτημα στο δρόμο για κορυφαία οδήγηση απόλαυση.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 

Η  DS Automobiles, βρίσκεται, όπως τονίζει, στην αιχμή του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων. Η νέα έκδοση της πλατφόρμας EMP2 σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης νέας γενιάς χωρίς να υπάρχουν συμβιβασμοί στη χρηστικότητα και στην ευρυχωρία. Ένας υπερτροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος κινητήρας 180 ίππων συνδυάζεται με ηλεκτρικό κινητήρα 110 ίππων και το κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8, για συνδυαστική απόδοση ισχύος 225 ίππων. Τροφοδοτείται από μια πιο αποδοτική μπαταρία με νέες, πιο συμπαγείς και μεγαλύτερες σε χωρητικότητα κυψέλες που βρίσκονται πίσω από τη ζώνη παραμόρφωσης σε περίπτωση ατυχήματος, που προσφέρει αυτονομία άνω των 50 χιλιομέτρων σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών (συνδυασμένος κύκλος WLTP).

DS PHEV 00 45 Txt

130 ΩΣ 225 ΙΠΠΟΙ

Οι εκδόσεις PureTech 130, 180 και 225 ίππων, καθώς και μια έκδοση 130 ίππων Diesel BlueHDi θα προσφέρονται ταυτόχρονα. Όλα αυτά τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα μόνο με το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι δύο εκδοσεις των 130 ίππων, καλύπτουν τις περισσότερες απαιτήσεις της  ελληνικής αγοράς, αυτή την στιγμή. Ειδικά η έκδοση ντίζελ, έχει να προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις για την κατηγορία της, με επιτάχυνση 11.1 δευτ για τα 100 χλμ/ωρ, τελική ταχύτητα 193 χλμ/ωρ και μια πολύ χαμηλή κατανάλωση.Τιμες 4.8 λίτρων στα 100 χλμ είναι εφικτες, μια μέση τιμή είναι τα 5.4 λίτρα ενώ και με πιεση  η κατανάλωση. δεν ανεβαίνει πολύ. Με ένα γέμισμα μπορείς να διανύσει πάνω από 1000 χλμ. 

ΤΡΟΧΟΙ 19 - 20 ΙΝΤΣΩΝ

Με μέγεθος τροχών  720mm, το DS 4 διατίθεται με ζάντες αλουμινίου έως 20 ιντσών. Το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας εξοπλίζεται με τροχούς 19 ιντσών. Η “Tall & Narrow” αισθητική προσέγγιση, σχεδιάστηκε για να περιορίσει την αεροδυναμική διαταραχή και τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2, διατηρώντας παράλληλα έναν ελκυστικό σχεδιασμό και εξαιρετική άνεση. Ακόμα και στις εκδόσεις με τροχούς 19 ιντσών, το DS 4 θα είναι διαθέσιμο με ελαστικά All Season, μια ακόμη πρωτιά για μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών που προσφέρονται σε εκδόσεις E-TENSE, που και αυτή η επιλογή είναι καινοτόμα για την κατηγορία. Το υψηλό επίπεδο δυναμισμού ενισχύεται από τη μείωση του βάρους κατά 10% στις νέες ζάντες αλουμινίου (δηλαδή 1,5 κιλό ανά τροχό) που διαθέτουν και τα αεροδυναμικά ένθετα προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων CO2.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ

Για τις λύσεις συνδεσιμότητας, προτεραιότητα ήταν η παροχή της μεγαλύτερης ευκολίας για τον οδηγό, προκειμένου να μη χρειάζεται να πάρει καθόλου τα μάτια του από το δρόμο, κάτι που αποτελεί και ένα αδιαμφισβήτητο όφελος για την ασφάλεια. Με την ονομασία DS EXTENDED HEAD-UP DISPLAY, η πρωτοποριακή οπτική εμπειρία είναι το πρώτο βήμα προς την επαυξημένη πραγματικότητα. Με τη νέα αυτή συναρπαστική τεχνολογία, ζωτικές πληροφορίες που αφορούν στην οδήγηση, προβάλλονται απευθείας στο δρόμο. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική, τα δεδομένα εμφανίζονται τέσσερα μέτρα μπροστά από το παρμπρίζ, σε ιδανική γωνία για ανάγνωση από τον οδηγό. Βασικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα, τα βοηθητικά προγράμματα οδήγησης, η πλοήγηση, τα προειδοποιητικά μηνύματα ή ακόμη και ο τίτλος της μουσικής που παίζει στο ηχοσύστημα ή η κλήση που λαμβάνουν στο συνδεδεμένο smartphone, θα προβάλλονται στο δρόμο.

Lighting

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 

Αυτή η βιωματική τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης φιλοσοφίας, στην καρδιά ενός πλήρως επανασχεδιασμένου συστήματος ψυχαγωγίας 10 ιντσών, του DS IRIS SYSTEM. Η νέα διεπαφή παίρνει τη δυνατότητα χρήσης ενός smartphone με μια απλή και άμεση σε απόκριση σύνδεση που βασίζεται στην ιδέα των προφίλ που μπορούν να εξατομικευτούν πλήρως με εικονίδια. Οι επιθυμητές ρυθμίσεις και η αρχική οθόνη φορτώνουν αυτόματα κατά την εκκίνηση. Η ιδέα πίσω από την εξατομίκευση της εφαρμογής αυτής, είναι να επιτρέπεται σε όλους να προσαρμόσουν το περιεχόμενο στις απαιτήσεις τους.

Υπάρχει επίσης ελεγχος με φωνητικές εντολές και χειρονομίες για το DS IRIS SYSTEM που ενσωματώνει στην πραγματικότητα έναν προσωπικό βοηθό, ικανό να αναγνωρίζει τι έχει πει σε αυτό, έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να εκτελεί αιτήματα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Το σύστημα  υποστηρίζεται από ένα μοναδικό άλλο σύστημα ελέγχου χειρονομίας, το DS SMART TOUCH, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Αρκεί ο χρήστης να κάνει μια χειρονομία προς μια από τις προ-καταχωρημένες αγαπημένες λειτουργίες. Η οθόνη αναγνωρίζει επίσης κανονικές κινήσεις, όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση και αναγνώριση χειρογράφου. Προκειμένου το σύστημα και η χαρτογράφηση του να λειτουργούν πάντα στο υψηλότερο επίπεδο, οι ενημερώσεις θα γίνονται αμέσως μέσω του cloud.

ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Ηδη στα DS 3 CROSSBACKDS 7 CROSSBACK και DS 9, υπάρχει το επίπεδο 2 ημι-αυτόνομης οδήγησης – το υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας που επιτρέπεται επί του παρόντος στο δρόμο - και εχει μια επιπλέον  σημαντική ενημέρωση για το DS 4 με το DS DRIVE ASSIST 2.0. Το Cruise Control προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με τη ροή της κυκλοφορίας, με τη δυνατότητα διακοπής και επανεκκίνησης σε μποτιλιαρίσματα. Το σύστημα διασφαλίζει επίσης την ακριβή τοποθέτηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα της επιλογής του οδηγού.

ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ

Ειδικά για το DS 4, η λειτουργία βελτιώνεται με τρία νέα χαρακτηριστικά: ημι-αυτόματη προσπέραση, ρύθμιση ταχύτητας για στροφές και συστάσεις ταχύτητας από πινακίδες.

Το τιμόνι διαθέτει έναν αισθητήρα λαβής που ελέγχει συνεχώς εάν ο οδηγός είναι ενεργός επειδή πρέπει πάντα να έχει εκείνος τον έλεγχο.

Τα νέα "Radar Corners" επιτρέπουν λειτουργίες, όπως παρακολούθηση τυφλού σημείου μεγάλων αποστάσεων (με εμβέλεια 75m) και προειδοποίηση για κινητικότητα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με στόχο την αποφυγή σύγκρουσης με πλήρη έλεγχο του “τυφλού σημείου”.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ

Η DS Automobiles στην έννοια της δυναμικής ηρεμίας, με το DS 4, δείχνει να έχει πετύχει κορυφαία για την κατηγορία επίπεδα. Ένα από τα δυνατά σημεία είναι η ελεγχόμενη απόσβεση της ανάρτησης DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, μοναδική στην κατηγορία με τη χρήση κάμερας που βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ και σκανάρει την επιφάνεια του οδοστρώματος. Στη συνέχεια μεταδίδει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην κεντρική μονάδα ελέγχου, από την οποία με τη χρήση τεσσάρων αισθητήρων θέσης και τριών επιτάχυνσης, το σύστημα ελέγχει ανεξάρτητα κάθε τροχό. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει, κάνει την ανάρτηση πιο σκληρή ή πιο μαλακή ανάλογα με το τι απαιτείται. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη άνεση ανεξάρτητα από την κατάσταση του δρόμου.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ  ΠΕΖΩΝ 

Μια ακόμα τεχνολογία  επιτρέπει στα μοντέλα της DS Automobiles να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Το σύστημα καθιστά τον δρόμο και τους κινδύνους του, πιο ορατούς. Μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας, που βρίσκεται στη μάσκα, εντοπίζει τους πεζούς και τα ζώα έως 200 μέτρα μακριά τη νύχτα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο οδηγός βλέπει τους κινδύνους του δρόμου στον ψηφιακό πίνακα των οργάνων (και ως προειδοποιήσεις στην οθόνη DS EXTENDED HEAD-UP) κάτι που του επιτρέπει να αντιδράσει εγκαίρως.

ΝΕΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Με μια νέα γενιά προβολέων DS MATRIX LED VISION που είναι πιο λεπτοί και πιο μοντέρνοι, η τεχνολογία Matrix Beam και Dynamic Bending Light συνδυάστηκε στο ίδιο σύστημα για να δώσει μια ξεχωριστή και μοναδική φωτιστική ταυτότητα.

Οι προβολείς DS MATRIX LED VISION εξακολουθούν να αποτελούνται από τρεις μονάδες LED που είναι η “υπογραφή” των μοντέλων της DS Automobiles:

 Η εσωτερική μονάδα του προβολέα χρησιμοποιείται για τα φώτα πορείας.

  Η κινούμενη κεντρική μονάδα μπορεί να γυρίσει σε γωνία 33,5 μοιρών. Φωτίζει τις πλευρές του οδοστρώματος και ακολουθεί το στρίψιμο του τιμονιού για καλύτερη ορατότητα σε δρόμο με στροφές. Είναι επίσης μια παραπομπή στους κατευθυντικούς προβολείς της DS του 1967.

Η εξωτερική μονάδα Matrix Beam προσφέρει φωτισμό για οδήγηση, χωρίζεται σε δεκαπέντε τμήματα που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται ανεξάρτητα, ανάλογα με τις συνθήκες που το σύστημα αναγνωρίζει.

ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

 Οι προβολείς προσαρμόζονται στις συνθήκες κυκλοφορίας, στη γωνία του τιμονιού, στην ταχύτητα και στις καιρικές συνθήκες με πέντε προκαθορισμένες λειτουργίες: Για Πόλη, Επαρχία, Aυτοκινητόδρομο, Άσχημες Καιρικές Συνθήκες και Ομίχλη. Δίνουν τη δυνατότητα οδήγησης συνεχώς με τη μεγάλη σκάλα ενεργοποιημένη, χωρίς ποτέ να ενοχλούνται οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου. Χρησιμοποιώντας την κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, αυτοί οι έξυπνοι προβολείς προσαρμόζουν αυτόματα τη δέσμη φωτός τους με εμβέλεια 300 μέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Οι προβολείς DS MATRIX LED VISION συμπληρώνονται από νέα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας που αποτελούνται από 98 LED. Εκτός από την αναγνωρίσιμη “υπογραφή” κάθετου φωτός, αυτά τα φώτα ημέρας εκτελούν μια νέα ρουτίνα καλωσορίσματος υψηλής τεχνολογίας στο ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου.

ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Το  DS 4 είναι κατασκευασμένο από 95% επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά και 85% ανακυκλώσιμα μέρη. Το 30% του βάρους του προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, χωρισμένα μεταξύ μετάλλων και πολυμερών. Το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από ειδικά επεξεργασμένα υλικά σε ποσοστό 20% των επιφανειών, στα μέρη του που δεν είναι ορατά. Μεταξύ των ανακυκλωμένων υλικών, ίνες πολυπροπυλενίου, πολυεστέρα και ελαστομερούς, χρησιμοποιούνται κάτω από το πλαίσιο ως διαφράγματα, για μείωση του θορύβου ή ως σημεία στήριξης.

 

ΝΕΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Πλέον διατίθενται επτά χρώματα για το νέο DS 4, από τα οποία, δύο είναι νέα: COPPER GOLD και LACQUERED GREY, που έρχονται να προστεθούν στα πέντε υπάρχοντα της παλέτας των επιλογών PEARL CRYSTAL, PLATINUM GREY, RED VELVET, PEARL WHITE και PERLA NERA BLACK.

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο δρόμο η άψογη ποιότητα κλήσης, η ηρεμία, η άνεση, η ευκολία επιλογών, η ασφάλεια και η υποδειγματικη οδική συμπεριφορά χαρακτηρίζουν πλήρως το αυτοκίνητό, που  θυμίζει οχημα πολύ μεγαλύτερης και ακριβότερη κατηγορίας. 

ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το DS 4 θα εμφανιστεί άμεσα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Καθισμένος σε ένα κάθισμα ενδεδυμένο με δέρμα Nappa σε στυλ ταπετσαρίας Watchstrap, κάθε υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να διαμορφώσει το δικό του αυτοκίνητο και να το δει μέσω του DS VIRTUAL VISION, μιας συσκευής αναπαραγωγής εικονικής πραγματικότητας.

Το DS 4 θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Μια τελείως διαφορετική πρόταση στην κατηγορία, που βρίσκεται πολύ μπροστά από πλευράς εμφάνισης, τεχνολογίας, ασφάλειας, άνεσης, ποιότητας, εξοπλισμού, οδικής συμπεριφοράς και οικονομίας, με μια σειρά κινητήρων και ιπποδυνάμεων που καλύπτουν κάθε απαίτηση.

του Δημήτρη Κληρονόμου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αγιοκατατάξεις Εθνοϊερομαρτύρων

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS