Ο μονοπωλιακός "πλουραλισμός"

kanalia mikrofonaΗ “ιστορική” δημοπράτηση των τεσσάρων (4) πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών έληξε και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.”

Διαβάζοντας τη δήλωση αυτή αναρωτιέται κανείς από πού προκύπτει ότι με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας οι επιχειρήσεις θα είναι βιώσιμες;

Ακόμα και ο “κερδισμένος” της τριήμερης διαδικασίας, Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος κατόρθωσε να πάρει την μία τηλεοπτική άδεια με 43,6 εκατ ευρώ, δηλαδή 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Θοδωρή Κυριακού, θα πρέπει να καταβάλει αυτά τα 43,6 εκατ ευρώ τα οποία θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον χρέος του.

Μέχρι σήμερα τα κανάλια ξεκινούσαν με μοναδικό κόστος τα λειτουργικά τους έξοδα και παρόλα αυτά έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το δημόσιο -το χρέος αναφορικά με την χρήση ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, ανέρχεται στο ποσό 24.150.633,93€- τις τράπεζες 534 εκατ. ευρώ, ακόμα και στη Digea.

Από σήμερα θα πρέπει να καταβάλλουν το αρχικό κεφάλαιο για την άδεια και επιπλέον υποχρεώνονται στην πρόσληψη τουλάχιστον τετρακοσίων (400) εργαζομένων.

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος πολλά μαθηματικά μπορεί να καταλάβει ότι οικονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να υπάρξει αλλά τα παλαιά και νέα τηλεοπτικά σχήματα θα συνεχίσουν τους δανεισμούς για την επιβίωσή τους.

Το δεύτερο σημείο που έθιξε ο υπουργός είναι η παραγωγή ποιοτικού και ανταγωνιστικού προγράμματος με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό.
Η αλήθεια είναι ότι ο πλουραλισμός στην ενημέρωση δεν επιτυγχάνεται με τη δραστική μείωση των τηλεοπτικών αδειών, γνωρίζοντας μάλιστα ότι υπήρχε δυνατότητα για τουλάχιστον τις διπλές άδειες. Μάλλον το μονοπώλιο έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ισχυροποιώντας την κρατική τηλεόραση στο κομμάτι της ενημέρωσης, το οποίο ελέγχει απόλυτα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπόγειες σχέσεις των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών με την πολιτική ηγεσία, λησμονώντας ότι, μόλις τρεις ημέρες πριν, ευνοήθηκε ο κύριος Καλογρίτσας, “γνωστός” του πρωθυπουργού κατά το παρελθόν, ο οποίος κατέθεσε εκπρόθεσμα κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της τράπεζας.

Ένα θέμα όμως που απέφυγε να θίξει ο Νίκος Παππάς είναι το δικό του “μαύρο” που θα ρίξει σε 90 ημέρες στα υπόλοιπα κανάλια που δεν κατόρθωσαν να πάρουν την άδεια. Γιατί και σε αυτά υπάρχουν εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι, όπως έγινε και πριν από 5 χρόνια στην κρατική τηλεόραση. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ότι την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ