Μία εσφαλμένη αντίληψη

Μία εσφαλμένη αντίληψη

Υπάρχουν δύο στοιχεία σε πρόσφατη δημοσκόπηση τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μνείας διότι αποκαλύπτουν συγκεκριμένη αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας. Αντίληψη που διαμορφώθηκε διαχρονικά και, κυρίως, από τις εξάρσεις λαϊκισμού της πολιτικής. Στην ερώτηση πως κρίνουν τα μέτρα οι πολίτες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αρνητική άποψη είναι πλειοψηφική (53,3%). Σε μεγαλύτερο ακόμη ποσοστό (62,2%) τα θεωρούν ανεπαρκή.

Οι απαντήσεις αυτές δεν δείχνουν μόνο την δυσχερή θέση της κοινωνίας, αλλά αποκαλύπτουν ότι η κοινωνία αυτή δεν έχει πλήρως συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες του κράτους. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι όντως η απόγνωση στην  οποία συμβάλει και η ψυχολογική κατάσταση εξ αιτίας της πανδημίας. Και ο δεύτερος είναι η αντίληψη για το κράτος-πατερούλη  με το οποίο σειρά κυβερνήσεων και κυρίως της σοσιαλιστικής ιδεολογίας κολάκευαν τον λαό παρέχοντάς του, πέραν των δυνάμεων του κράτους, προστασία. Οικονομική προστασία με δανεικά, τα οποία μας τα ζήτησαν πίσω την εποχή των μνημονίων. 

Δυστυχώς στην χώρα μας διαμορφώθηκε στην Μεταπολίτευση μία συγκεκαλυμμένα «σοβιετική» Οικονομία όπου το κράτος παίζει ένα κατ’ εξοχήν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κρατικό χρήμα στηρίζει τα πάντα. Από την επιβαλλόμενη κοινωνική πρόνοια έως και τις επιχειρήσεις! Με άλλα λόγια μιλάμε για την εξάπλωση στη χώρα μας ενός σκληρού συγκεκαλυμμένου κρατισμού, από τον οποίον όλοι βολεύονταν. Ορισμένοι περισσότερο, γι’ αυτό και αναδείχθηκαν ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, χάριν των ιδιοκτητών των οποίων και των σχέσεών τους με την πολιτική εξουσία βγήκε και ο όρος «διαπλοκή».

Αυτή η «συνήθεια» είναι φυσικό να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του κράτους. Εντύπωση όμως που την πληρώσαμε ακριβά... 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS