Η Αϊτή και η Ελλάδα

Η Αϊτή και η Ελλάδα

Η Αϊτή είναι μια βασανισμένη χώρα της Καραϊβικής. Οι κάτοικοί της στις αρχές του 19ου αιώνα κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την αποικιοκρατική Γαλλία και από τότε λίγες είναι οι ευτυχισμένες ημέρες που έχουν περάσει.

Η Αϊτή το 1822 αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Ήταν σημαντική η ενέργεια της, γιατί η Ελληνική Επανάσταση ήταν στην αρχή της και ουδεμία άλλη χώρα είχε διανοηθεί τότε να προχωρήσει στην αναγνώρισή της. 

Το τελευταίο κρούσμα της ενδημικής πολιτικής αστάθειας, ανεξέλεγκτης βίας, καταθλιπτικής φτώχειας, διαφθοράς, και κοινωνικής αδικίας στην Αϊτή ήταν η πριν από λίγες ημέρες δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ στην ιδιωτική του κατοικία. Είναι λυπηρό που η Ελληνική κυβέρνηση δεν  εξέφρασε τη συμπάθειά της προς τον φίλο λαό της Αϊτής. Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από της ενάρξεως της Επανάστασής μας οφείλουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αϊτή και να μεσολαβήσουμε να το πράξουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θυμίσουμε ότι το 1822 ο πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ έγραψε σε επιστολή του προς  τον Αδαμάντιο Κοραή ότι του αποστέλλει 25 τόνους καφέ, για να εκποιηθούν και με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αγοραστούν όπλα και πυρομαχικά.    

Η Αϊτή στα 200 χρόνια που πέρασαν δεν έχει γνωρίσει ομαλή πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι περισσότεροι κυβερνήτες της ανετράπησαν ή/και δολοφονήθηκαν, συνήθως από χούντες, όσοι δε έμειναν για καιρό, όπως οι Ντυβαλιέ, πατήρ και υιός, κυβέρνησαν απολυταρχικά σε διεφθαρμένο καθεστώς. Είναι  ενδεικτικό ότι στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα από το 1910 έως το 1915 τέσσερις πρόεδροι ανετράπησαν, λυντσαρίστηκαν, ή δολοφονήθηκαν. Το 1915 οι ΗΠΑ επενέβησαν και κατέστησαν προτεκτοράτο τους την Αϊτή, καθεστώς που διατηρήθηκε έως το 1934. Επί πλέον όλων των δεινών που πέρασε με τις κυβερνήσεις της η Αϊτή το 2010 επλήγη από σεισμό επτά Ρίχτερ, με θύματα άνω των 200.000 ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημίες.

Από το 1822, ως ανεξάρτητη χώρα, η Αϊτή είχε τις ίδιες προοπτικές με την Ελλάδα και την Δομινικανή Δημοκρατία, όμορη χώρα στο ίδιο νησί.  Σήμερα η Αϊτή έχει πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια και κατά κεφαλή ΑΕΠ 1.784 $, το χαμηλότερο σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Για σύγκριση, η Δομινικανή Δημοκρατία έχει πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια και κατά κεφαλή ΑΕΠ 16.049 $ και η Ελλάδα με πληθυσμό 10, 8 εκατομμύρια έχει κατά κεφαλή ΑΕΠ 31.736 $ (Σημ. Στοιχεία 2019).

         Όλες οι χώρες οφείλουν να βοηθήσουν την Αϊτή γιατί πρωτοστάτησε στην κατάργηση της δουλείας. Ο Τουσέν Λουβερτίρ, επικεφαλής των Αϊτινών επαναστατών κατά των Γάλλων, το 1801 κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας και την κατάργηση κάθε φυλετικής ή άλλης διάκρισης. Το 1802 ο Ναπολέων επανέφερε τον θεσμό της δουλείας, έστειλε στρατό στην Αϊτή, νίκησε το στρατό της, αιχμαλώτισε τον Λουβερτίρ, τον μετέφερε σιδηροδέσμιο στην Μπεζανσόν, όπου και πέθανε από τα βασανιστήρια.-  

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ