Η επιτυχημένη “συνταγή” Μεϊμαράκη

meimarakis 5 740

του Μάνου Καμπανέλλη

Εάν υπήρχε η δυνατότητα να επιστρέψουμε ένα χρόνο πίσω, και κάποιος ρωτούσε τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την περίπτωση να αναλάμβανε τη Νέα Δημοκρατία και να την οδηγούσε στο άμεσο μέλλον σε εκλογές και πιθανότατα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ή “Βαγγέλας”, όπως τον αναφέρουν συχνά άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, πέτυχε κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο: μέσα σε δύο μήνες ανέδειξε ξανά τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα εξουσίας, συσπείρωσε την κομματική βάση, η οποία είχε διαλυθεί επί διακυβερνήσεως Σαμαρά, ανέδειξε τις θέσεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή και προσέγγισε μέσω ενός νέου πρίσματος τους χαμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη βραδιά που ψηφιζόταν στη βουλή το πρώτο σκέλος του μνημονίου Τσίπρα, την ομιλία του σημερινού προέδρου της ΝΔ, κατά την οποία, μετά από μακρύ διάστημα “απουσίας” μίας δυνατής φωνής στη βουλή, έδωσε το στίγμα μιας νέας πολιτικής σελίδας, όχι μόνο για το κόμμα και τους βουλευτές αλλά κυρίως για την κοινωνία.

Η παλαιά ηγεσία της ΝΔ, μετά την ήττα στις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν μπορούσε να “σηκώσει” το σημαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης, δίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα τον χώρο και τον χρόνο να καθυστερήσει σημαντικά σε όλα τα θέματα και να οδηγήσει τη χώρα στα capital controls και το τρίτο βαρύ μνημόνιο. Δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να αισθάνεται ο τέως πρωθυπουργό ότι μπορεί να παίζει με τους θεσμούς της χώρας, κάνοντας αλλεπάλληλες εκλογές, με πρόσχημα τη δημοκρατία.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατόρθωσε να κλείσει μια δημοσκοπική διαφορά της τάξης του 20%, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, μιλώντας απλά, χωρίς να υπόσχεται και χωρίς να “παίζει” κάποιον άλλο. Η συμβουλή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει, ήταν σοφή, εξάλλου την είχε ακολουθήσει και ο ίδιος το 2009, με τη διαφορά ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη τότε να αποδεχθεί αυτόν που θα έλεγε κάτι λιγότερο από αυτό που θα ήθελε η ίδια να ακούσει και επέλεξε το “λεφτά υπάρχουν”.

Ασχέτως με το τελικό αποτέλεσμα και με το αν ο Μεϊμαράκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, η κοινωνία άργησε αλλά κατανόησε τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να φέρει στη χώρα μία επιπόλαιη, γεμάτη λάθη και ψέματα, διακυβέρνηση. Κατανόησε ότι “η πρώτη φορά αριστερά” δεν κατόρθωσε ούτε στο ελάχιστο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι εμπιστεύεται περισσότερο έναν “παλαιό” αλλά έμπειρο και συνάμα μετριοπαθές πολιτικό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS