Εκλογές πότε;

Εκλογές πότε;

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε η φράση του πρωθυπουργού «μυρίζουν εκλογές» με αποτέλεσμα οι φήμες για τον προσδιορισμό του χρόνου κατά τον οποίο θα στηθούν κάλπες για το 2023 να έχουν φουντώσει. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα ανέφερε, ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, συμπληρώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα κατηγορηθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα. Γεγονός είναι ότι οι εκλογές του 2023 είναι μια παρτίδα σκάκι για την κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν προπορευόταν με μεγάλη άνεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προτίμησε τον δρόμο της υπευθυνότητας, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενός δύσκολου οικονομικά χειμώνα. Παρά τη δύσκολη αυτή επιλογή η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης διατηρεί και σήμερα τα υψηλά ποσοστά της, και αναδεικνύει την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί οφέλη από τον πόλεμο φθοράς στον οποίο έχει επιδοθεί. 

Το ερώτημα που πλανάται είναι αν οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής ή με τα στοιχεία της παλαιότερης. Ημερομηνία κλειδί είναι η 21η  Φεβρουαρίου και αυτό διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κύριο Θάνο Θανόπουλο, την 21ηΦεβρουαρίου του 2022, το βράδυ, έγινε η τελευταία πράξη της απογραφής που άρχισε το 2021. Αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2023 τότε, σύμφωνα με το νόμο, θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Αν πραγματοποιηθούν νωρίτερα τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης αν θέλει να προχωρήσει στην έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και να ορίσει τί τελικά θα ισχύσει. 

Η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών είναι την άνοιξη και συγκεκριμένα κάποια από τις Κυριακές μεταξύ 5 Μαρτίου και 9 Απριλίου, οπότε είναι και η Κυριακή των Βαΐων, προκειμένου και το Πάσχα να μην επηρεαστεί αλλά και οι εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί, στην περίπτωση που χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. 

Είναι γεγονός ότι στον πρωθυπουργό γίνονται προτάσεις και για άλλες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, τόσο νωρίτερα όσο και αργότερα από την άνοιξη, αλλά όπως και στο παρελθόν έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος το οποίο προεδρεύει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS