Εκλογές πότε;

Εκλογές πότε;

Μπαίνοντας στο 2018 ανοίγει για ακόμη μία φορά η συζήτηση γύρω από την πιθανή ημερομηνία των εκλογών. Η αντιπολίτευση πιέζει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση για εκλογές το συντομότερο δυνατό, αλλά από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, σε σημερινή του συνέντευξη στον Real Fm, υποστηρίζει, για ακόμη μία φορά, ότι εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2019.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, μια και η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο για την ημέρα ανακοίνωσης των εκλογών από τη στιγμή που δεν μεσολαβεί κάποια πολιτική αναμέτρηση η οποία θα μπορούσε να την οδηγήσει στις κάλπες. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιθυμούσε να προσφύγει στις εκλογές την καταληκτική ημερομηνία, με δεδομένες τις φορολογικές και όχι μόνο επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν από 1-1-2019.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει το ράλι νομοσχεδίων και την εφαρμογή όλων των όρων του μνημονίου που έχει υπογράψει, το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους δανειστές, και την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. Πάνω σε αυτό χτίζει όλη την προεκλογική της ατζέντα. Ακόμα και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, το 2018, θα είναι το έτος εξόδου από τα μνημόνια.

Βεβαίως, με έντεχνο τρόπο προσπαθεί επικοινωνιακά να κρατήσει χαμηλά το κόστος, για την ελληνική κοινωνία, της εφαρμογής όλων των όρων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο μνημόνιο, χωρίς καμία επί της ουσίας διαπραγμάτευση. Με την τακτική αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων αξιωματούχων, διότι είναι αυτός που κατόρθωσε να περάσει τα σκληρότερα μέτρα, χωρίς επεισόδια και στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τα πιθανά σενάρια

Με τη λήξη του μνημονίου, το Μαξίμου θα είναι έτοιμο να ορίσει και την ημερομηνία των εκλογών, με πρώτη πιθανή ημερομηνία το φθινόπωρο του 2018. Μέχρι τότε θα έχει το χρόνο να ολοκληρώσει την προεκλογική του ρητορική, η οποία, εκτός της εξόδου από τα μνημόνια, θα περιλαμβάνει τη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη που εμφανίζεται από το 2017, την έξοδο στις αγορές.

Όλα τα ανωτέρω επιχειρήματα βεβαίως, χρήζουν αξιολόγησης, λόγω του ότι η δημιουργία τους είναι προσωρινή, χωρίς ίχνος ανάπτυξης και μοναδική βάση τη σκληρή φορολόγηση των Ελλήνων. Η ρητορική αυτή θα βοηθηθεί και με έναν μίνι ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα, κατά τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα απομακρύνει από την κυβέρνηση όλους αυτούς που μπήκαν σε κυκλώνα τον τελευταίο καιρό, ελπίζοντας ότι θα αντιστρέψει και το εις βάρος τους κλίμα.

Η δεύτερη περίπτωση, είναι με πρόωρες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2018, οι οποίες μπορούν να γίνουν στην περίπτωση δημιουργίας «ατυχήματος», όπως για παράδειγμα το «Μακεδονικό», το οποίο μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε εκλογές, διότι σύμφωνα με δημοσκόπους, όσο θα προχωράμε στο 2018, με τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε εβδομαδιαία διάταξη και μια σειρά από μνημονιακές εκκρεμότητες να διευθετούνται, η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλο και μεγαλύτερη και θα υπερκαλύπτει τα όποια οφέλη προσδοκά το περιβάλλον του Πρωθυπουργού να κερδίσει από το success story που προσπαθεί να χτίσει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, δεν το απορρίπτουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν έως πρόσφατα.

Το τρίτο σενάριο είναι η κοινή κάλπη βουλευτικών εκλογών - ευρωεκλογών το καλοκαίρι του 2019, σε περίπτωση που η οικονομία μπει σε τροχιά ανάκαμψης, με στόχο να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Εξάλλου είναι γνωστή η άποψη του Πρωθυπουργού ότι κανείς δεν αφήνει την εξουσία οικειοθελώς γιατί μετά δεν την ξανακερδίζει εύκολα.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ