"Απλή αναλογική" ... συμφέρον ή αναγκαιότητα;

vouli kenhΗ αλλαγή του εκλογικού συστήματος της χώρας, από ενισχυμένη αναλογική σε απλή, είναι το πολιτικό θέμα συζήτησης των ημερών. Ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα που πέρασε, είχε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο τη στήριξη της πρότασης της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ο αριθμός των βουλευτικών εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί των κομμάτων εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια, ενώ οι έδρες, οι οποίες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, μεταφέρονται στα κόμματα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Από τις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα το 1844, ελάχιστες ήταν εκείνες που έγιναν με απλή αναλογική. Οι περισσότερες από αυτές είχαν στοιχεία που προσπαθούσαν να πριμοδοτήσουν το πρώτο κόμμα με κάποιες έδρες, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να λησμονούμε τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις την περίοδο 1989 - 1990, κατά την οποία με τον “νόμο Κουτσόγιωργα”, όπως ονομάσθηκε εκείνη την περίοδο, οι εκλογές διεξήχθησαν με μία παραλλαγή της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγους μήνες πριν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακυβερνησία της χώρας για περίπου ένα έτος, ενώ, ακόμα και όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον Απρίλιο του 1990, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 46,89%, έλαβε μόλις 150 έδρες και σχηματίστηκε κυβέρνηση ύστερα από συμφωνία του Κωστή Στεφανόπουλου, προέδρου της ΔΗΑΝΑ, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για παραχώρηση της μιας έδρας.

Βλέποντας όμως την πολιτική κατάσταση και από την άλλη της όψη, το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, μέχρι πριν τις εκλογές του 2012, βοηθούσε μεν στην μη ακυβερνησία αλλά στήριζε και το δικομματισμό, μη αφήνοντας “χώρο” στα μικρά κόμματα.

Το 2012 υπήρξε για πρώτη φορά το φαινόμενο της απαξίωσης των κομμάτων από την ελληνική κοινωνία και την ανάγκη για πολιτικές συνεργασίες, παρότι υφίστατο η πριμοδότηση των 50 εδρών.

Σήμερα που η κυβέρνηση φέρνει ξανά το θέμα της απλής αναλογικής στο προσκήνιο, αναρωτιέμαι εάν το κάνει:

- για τη δικαιότερη κατανομή των εδρών;
- για την καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας;
- για την πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν πίσω με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 4-6%;
- γιατί ωρίμασε ξαφνικά το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και τα κόμματα είναι έτοιμα για συνεργασίες;

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ