Ανάπτυξη μετ’ εμποδίων
του Μάνου Καμπανέλλη

Ανάπτυξη μετ’ εμποδίων

Εκτός από τη λέξη “μνημόνιο” που ακούγεται συχνά από τους πολιτικούς, μία λέξη που ίσως χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα αυτήν την εποχή είναι η “ανάπτυξη”.

Την ανάπτυξη αποζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ανάπτυξη επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ανάπτυξη “ψάχνει” και η ελληνική κυβέρνηση.

Το ορθότερο ερώτημα που θα μπορούσε κάποιος να θέσει σήμερα, δεν είναι με ποίο τρόπο θα επιτύχουμε την ανάπτυξη, αλλά εάν είναι εφικτό, στην Ελλάδα του 2017, να υπάρξει ανάπτυξη.

Η απάντηση είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις, διότι από τον απλό ελεύθερο επαγγελματία μέχρι και την μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετωπίζονται σήμερα τα ίδια προβλήματα.

Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, σε δημοσίευμά της, παρουσίασε με αριθμούς τη σημερινή εικόνα του προβλήματος. Στο παράδειγμα που ακολουθεί έχουμε μία ομόρρυθμο εταιρεία (Ο.Ε.) με δύο μέλη και καθαρά κέρδη για το 2016 ποσού 30.119 ευρώ, η οποία καλείται το 2017να πληρώσει το 60,4% σε φόρους και εισφορές. Δηλαδή, ο κάθε εταίρος λαμβάνει μηνιαίο εισόδημα ποσού 1.250 ευρώ, το οποίο μετά φόρων και εισφορών 755 ευρώ, καταλήγουν σε καθαρό μηνιαίο εισόδημα 495 ευρώ τον μήνα!

Η ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, οδηγεί τον ελεύθερο επαγγελματία στη φοροδιαφυγή ή στην προσπάθεια δημιουργίας επιχείρησης στο εξωτερικό. Καθημερινά οι Έλληνες επιχειρηματίες κατακλύζονται με μηνύματα από σύμβουλους επιχειρήσεων και λογιστές του εξωτερικού, που αναλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών και επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση, εάν είχε πραγματικά τη γνώση του πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, θα πρότεινε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και εύλογες ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επιχειρηματικό κόσμο, έχοντας ως απώτερο στόχο, εκτός της επιβίωσης των ελληνικών εταιρειών, την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μόνη της, πρέπει να δημιουργηθεί το “γόνιμο έδαφος” για να μπορέσει να ευδοκιμήσει. Μόνο το ΔΝΤ είχε προσπαθήσει να επιβάλλει την μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά δεν βρήκε γόνιμο έδαφος από τους κυβερνώντες. Οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται μόνο για την πρόσκαιρη αφαίμαξη των Ελλήνων φορολογουμένων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εικονικό πλεόνασμα, το οποίο εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά. Αλλά για πόσο ακόμα δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων μειώνεται καθημερινά;

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS