Οι «μάσκες προπόνησης» της Reebok

Οι «μάσκες προπόνησης» της Reebok

Οι τρεις μάσκες που σχεδίασε η εταιρεία ρουχισμού Reebok δίνουν μια μικρή εικόνα για το πώς θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητα της ανθρωπότητας στο μέλλον - Σχεδιάζονται μάσκες με ενσωματωμένους αισθητήρες για υψηλές αποδόσεις.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να κάνουν τζόκινγκ και ποδήλατο, πιθανότατα έχεις ήδη ψάξει ειδικές μάσκες για να σε διευκολύνουν στην άσκηση σου και ταυτόχρονα να παρέχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ασφάλειας.

Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη επιλογή, καθώς οι περισσότερες αθλητικές μάσκες που υπάρχουν στην αγορά, δεν φιλτράρουν τα μικρά σωματίδια, αλλά στοχεύουν μόνο στο να διατηρήσουν χαμηλά τα επίπεδα οξυγόνου ώστε να βοηθήσουν την προπόνηση σε μεγάλα υψόμετρα και να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία του οργανισμού.

Η Reebok σχεδιάζει την παραγωγή μασκών για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ανάγκη για μάσκες που δεν θα επηρεάζουν την απόδοση – αλλά την ίδια ώρα επεξεργάζεται και ένα καινούργιο σχέδιο για το πώς θα μοιάζουν οι μάσκες του μέλλοντος.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης, σε συνδυασμό με την πανδημία, θα μπορούσαν να κάνουν τις μάσκες ένα αναπόσπαστο κομμάτι των προπονήσεών ακόμα και μετά το πέρασμα της πανδημίας.

«Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα», λέει ο Ντον Άλμπερτ, επικεφαλής καινοτομίας της Reebok στην Ευρώπη. «Σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στην Ασία, οι άνθρωποι φορούν τακτικά μάσκες για να ασκούνται έξω. Ο κορωναϊός στην ουσία απλά αύξησε την ανάγκη για περισσότερες μάσκες».

Ο Άλμπερτ και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει τρία πρωτότυπα σχέδια για μάσκες που θα προστατεύουν τους αθλητές από τα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα θα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου του χρήστη ώστε να υπάρχει εικόνα της απόδοσής τους.

Προς το παρόν, η ομάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη ιδέα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυστοπικό χαρακτηριστικό του μέλλοντος. «Πώς θα ήταν να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μάσκα που οι άνθρωποι θα φορούν όχι από εξαναγκασμό, αλλά επειδή πραγματικά την θέλουν;» πρόσθεσε ο Άλμπερτ.

 

Δείτε τις μάσκες της Reebok:

Αυτή η μάσκα μοιάζει περισσότερο με αυτές που βλέπουμε παντού γύρω μας λόγω του κορωνοϊού. Βέβαια, ενώ οι περισσότερες μάσκες κρύβουν το πρόσωπο, αυτή έχει ένα διαφανές υλικό στο σημείο του στόματος.

3A5237D1 BA72 4BF2 88F9 B06208CB776F

Σε έρευνα της Reebok διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις αθλητικές δραστηριότητες και την άσκηση ως μέσα κοινωνικής συναναστροφής, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν σε άλλους τα συναισθήματα τους και να ειδωθούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μάσκα φιλτράρει τα σωματίδια, αλλά επιτρέπει επίσης στον χρήστη να επικοινωνεί με τους γύρω του.

Ο Άλμπερτ οραματίζεται ότι αυτή η μάσκα θα είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες που θα παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό αναπνοής του χρήστη. Οι πληροφορίες θα καταγράφονται σε μία εφαρμογή.


Η μάσκα εμβύθισης

Είναι η πιο περίεργη μάσκα. Περιλαμβάνει μια ασπίδα που εκτείνεται σε ολόκληρο το πρόσωπο, μια κουκούλα και μια αναπνευστική συσκευή για να προσφέρει πλήρη ασφάλεια.

Έστω ότι στο μέλλον θα θελήσετε να αθληθείτε και θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η μάσκα αυτή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στον χρήστη μεγάλη προστασία, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ελεύθερη αναπνοή, λόγω της αναπνευστικής συσκευής.

0D811BBF 5DC1 4D5B B774 76843E3A8DC0

Η κάλυψη προσώπου σε αυτήν τη μάσκα σημαίνει επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα δεδομένα για το χρήστη, καθώς θα έχει αισθητήρες σε όλες τις περιοχές του προσώπου και του κεφαλιού.

Πέρα από τη σύνδεση με μια εφαρμογή για την απεικόνιση των στοιχείων, θα μπορούσαν να υπάρχουν επιλογές για την προσαρμογή των συνθηκών μέσα στη μάσκα, από τη θερμοκρασία έως τα επίπεδα οξυγόνου.

«Στο μέλλον, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα φορούν μάσκες, δεν θα μας φαίνονται τόσο περίεργες» είπε.


Η μάσκα επιβίωσης

Ο Άλμπερτ λέει ότι αυτή η μάσκα είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο της ομάδας του.

Η μάσκα περιλαμβάνει έναν αναπνευστήρα με ενσωματωμένη οργανική ύλη από φύκια ή βρύα – που καθαρίζει τον αέρα λαμβάνοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μάσκα θα φιλτράρει επίσης επικίνδυνα σωματίδια, όπως για παράδειγμα κάποιον ιό.

42A0AC65 23B8 4D95 AEA7 7641B185E550

«Έχουμε ήδη δει πώς τα φύκια χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του μολυσμένου αέρα, οπότε πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού μέσα σε μια μάσκα», λέει ο Άλμπερτ.

Αν και η Reebok δεν εργάζεται ακόμα σε πρακτικό επίπεδο για την κατασκευή μασκών, ο Άλμπερτ πιστεύει ότι αυτές οι απεικονίσεις δείχνουν τη στάση της εταιρείας για τις μάσκες.

Σε τελική ανάλυση, η τρέχουσα κρίση κατέστησε σαφές ότι οι αθλητικές μάρκες θα πρέπει να επενδύσουν σε μάσκες γυμναστικής τα επόμενα χρόνια.

Στο μέλλον ο Άλμπερτ πιστεύει ότι μια μάσκα μπορεί να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για άσκηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ