Υπέρβαρο το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

paxysarkoi

Υπέρβαρο είναι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αφού συνολικά εκτιμάται ότι στη Γη υπάρχουν πάνω από 671 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα – δηλαδή με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 30. Η χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους είναι οι ΗΠΑ, όπου ένας στους τρεις ενηλίκους είναι υπέρβαρος, με τους Αμερικανούς να αποτελούν το 13% του συνολικού ποσοστού των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως.

Τις ΗΠΑ ακολουθούν στην κατάταξη η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται, επίσης, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου το 58% των ανδρών και το 65% των γυναικών άνω των είκοσι ετών είναι υπέρβαροι -με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 30- ή παχύσαρκοι. Το 62% των παχύσαρκων του πλανήτη κατοικεί σε ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με το περιοδικό, παρατηρείται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι παχύσαρκοι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ αντίστροφα στις αναπτυσσόμενες οι παχύσαρκες γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Αύξηση της παχυσαρκίας παρατηρείται, ωστόσο, και στα δύο φύλα. Μεταξύ του 1980 και του 2013, τα ποσοστά υπέρβαρων ενηλίκων παχύσαρκων ανδρών παγκοσμίως έχουν αυξηθεί από 29% σε 37% και των γυναικών από 30% σε 38%. Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η παχυσαρκία και στα παιδιά και τους εφήβους, αφού εντοπίσθηκε αύξηση κατά σχεδόν 50% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Στις ανεπτυγμένες χώρες το 23% των κοριτσιών και το 24% των αγοριών έχουν βάρος άνω του κανονικού. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει περίπου το 13% και για τα δύο φύλα, αλλά καθώς οι χώρες αυτές γίνονται πλουσιότερες, οι επιστήμονες αναμένουν την αύξησή του.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου, επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικά μείωση της παχυσαρκίας. Το πρόβλημα αποδίδεται στον τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, που ευνοούν τη σωματική αδράνεια σε όλα τα επίπεδα. Στις αιτίες περιλαμβάνεται η ενεργή προώθηση της κατανάλωσης τροφίμων από τη βιομηχανία και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 188 χώρες, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να δράσουν επειγόντως με συντονισμένο τρόπο για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. «Αντίθετα με άλλους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία δεν μειώνεται διεθνώς», δήλωσε η Γακίδου, η οποία πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η επιδημία της παχυσαρκίας σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες πλέον σταθεροποιείται.

«Ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει η αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 είναι πολύ φιλόδοξος και είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς συντονισμένη δράση», κατέληξε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS