Τα οιστρογόνα που εμπεριέχονται στο γάλα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σε ενήλικες

Τα οιστρογόνα που εμπεριέχονται στο γάλα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σε ενήλικες

Μια μετα-ανάλυση μελετών, οι οποίες είχαν εστιάσει στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία ενηλίκων η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος που περιέχει οιστρογόνα, διαπίστωσε ότι πιθανότατα το γάλα αυτό είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανασκόπηση των μελετών αυτών, υποδηλώνει ότι το επίπεδο των οιστρογόνων που απαντώνται φυσιολογικά στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ χαμηλό ώστε να θέτει σε κίνδυνο τους ενήλικες και ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν.Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης με τίτλο «Οιστρογόνα στο γάλα κατανάλωσης - υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία;», δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Ενδοκρινολογίας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα οιστρογόνα είναι μία  γυναικεία ορμόνη η οποία εμπεριέχεται και στο αγελαδινό γάλα και σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο για το 2016 σε πάνω από 160 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παράχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμπεριείχε οιστρογόνα, αποτέλεσε ένα κοινό συστατικό της διατροφής μας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εντατική γεωργία αυξάνει την ποσότητα οιστρογόνου στο αγελαδινό γάλα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του γάλακτος που καταναλώνουμε. Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τις ορμόνες, τη μειωμένη γονιμότητα και τη μη φυσιολογική εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία σε περισσότερες από 12 αναλύσεις που έχουν γίνει  τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους και οι οποίες, εξέταζαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση τέτοιου γάλακτος στη γονιμότητα καθώς και την πιθανότητα αύξησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Ο καθηγητής Gregor Majdic και ο καθηγητής Tomaz Snoj από το Πανεπιστήμιο της Ljubljana στη Σλοβενία διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των μελετών στις οποίες οι αρουραίοι έλαβαν οιστρογόνα προερχόμενα από το γάλα δεν έδειξαν διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου ή στην αναπαραγωγική τους υγεία.

Ορισμένες μελέτες ανέφεραν κάποιες αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία και άλλες κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά σε αυτές τις μελέτες, το επίπεδο οιστρογόνου που εκτιμήθηκε υπερέβαινε κατά πολύ το επίπεδο που οι άνθρωποι θα έπαιρναν συνήθως.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης  αναφέρει, ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο αυξητικής ορμόνης στα παιδιά, αλλά δεν είναι σαφές εάν η σχέση σχετίζεται με την κατανάλωση οιστρογόνων ή αν υπάρχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ωστόσο, ο καθηγητής Gregor Majdic, και συγγραφέας των αποτελεσμάτων της μετα-ανάλυσης επεσήμανε, ότι η πλειονότητα των μελετών που ανασκόπησαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συγκεντρώσεις οιστρογόνων που απαντώνται φυσιολογικά στο γάλα είναι πολύ χαμηλές για να δημιουργήσουν κίνδυνο για την αναπαραγωγική υγεία ή για να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στους ενήλικες. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν τις βλαβερές επιδράσεις των ορμονών από το αγελαδινό γάλα στην ανάπτυξη και στην υγεία των μωρών καθώς και των παιδιών.

Πηγές:
https://www.news-medical.net/news/20181026/e2808bEstrogens-found-in-cowse28099-milk-shown-to-pose-no-risk-to-adult-health.aspx
Sally Robertson, B.Sc.  Biomedical, Health, Life Sciences
Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/esoe-oic102318.php

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS