Σωτήριος ο εμβολιασμός των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα

Σωτήριος ο εμβολιασμός των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα

Στο γιατί είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται προληπτικά όλοι οι έφηβοι για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο της οροομάδας Β, μας εξηγεί ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Σύμφωνα με το γιατρό, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη και μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.
 
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό δια μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος).

Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο κ. Νταλούκας, τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης. Ωστόσο, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών και από αυτούς που επιβιώνουν,  1 στους 5 εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής ακόμα και ακρωτηριασμό.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, περίπου 1 στα 3 κρούσματα, αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 10-24 ετών.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι στην πλειονότητά τους, δηλαδή πάνω από 70% των κρουσμάτων στην χώρα μας οφείλονται στον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β ή οροομάδος Β.

Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων, τους βάζουν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου

Οι συμπεριφορές των εφήβων, όπως σημειώνει ο γιατρό, είναι αυτές που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Συγκεκριμένα, οι ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, ο συγχρωτισμός και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης είναι κάποιες από αυτές. Επίσης, οι φορείς της νόσου, δηλαδή τα άτομα που κουβαλούν στο στόμα τους το βακτήριο αλλά δεν νοσούν, είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Συγκεκριμένα στην ηλικία των 19 ετών 1 στα 4 άτομα είναι φορέας του βακτηρίου.

Στους εφήβους, εκτός των γνωστών επιπλοκών  και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα τους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πώς φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν κούραση, έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.

Αυτό έθεσε σε συναγερμό πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Αγγλία και Η.Π.Α, με αποτέλεσμα να ζητούν μεταξύ των άλλων απαραίτητων εμβολίων και τον εμβολιασμό ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης .

Εγκεκριμένα τα εμβόλια, ωστόσο δεν αποζημιώνονται 

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, στην Ελλάδα έχουμε σε κυκλοφορία δύο εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδος Β τα οποία έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ και όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από κλινικές μελέτες και δοκιμές και τα δύο είναι ασφαλή και διαθέτουν ανοσογονικότητα. To νεότερο εμβόλιο επί του παρόντος συστήνεται για παιδιά ηλικίας 10 ετών και πάνω.

Αναφορικά με το κόστος των εμβολίων αυτών, ο γιατρός εξηγεί ότι το παλιότερο εμβόλιο πωλείται στα φαρμακεία 104,39 ευρώ και το νεότερο 90,74 ευρώ. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν αποζημιώνεται από την πολιτεία εκτός από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ζητά την ένταξη των εμβολίων αυτών στη λίστα αποζημίωσης

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, με επιστολές στον πρώην υπουργό Υγείας, είχε ζητήσει να ενταχθεί το εμβόλιο για τις ομάδες παιδιών που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από μηνιγγίτιδα τύπου Β, όπως τα βρέφη κάτω του ενός έτους και οι έφηβοι στη λίστα αποζημίωσης. Μάλιστα η Ένωση είχε προτείνει στον υπουργό το εμβόλιο να αποζημιώνεται είτε ολικώς είτε εν μέρει, με προϋποθέσεις και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης, αριθμού παιδιών κ.λπ. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν απάντησε ενώ, δεν κάλεσε καν την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής να πάρει μέρος σε μια συζήτηση αναφορικά με το σοβαρό θέμα των εμβολιασμών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, δυστυχώς το θέμα με τον εμβολιασμό των παιδιών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, δημιουργεί για την Ελληνική κοινωνία μια κατάφωρη αδικία παιδιών δύο ταχυτήτων. Αυτών που έχουν να πληρώσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, και αυτών που θέλουν να το κάνουν στα παιδιά τους αλλά αδυνατούν λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Και όλα αυτά, την στιγμή που οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο στα παιδιά τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS