Όχι στο αλκοόλ μετά τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε τρία ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα, για να μειώσουν τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου τους, συνιστούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.900 εθελόντριες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι η έστω και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με αύξηση κατά 30% του κινδύνου υποτροπής.

Η οκταετής μελέτη έδειξε επίσης πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής διέτρεχαν οι γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει την κλιμακτήριο, καθώς και όσες ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν από τους (λιγοστούς τεκμηριωμένους) παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως πιθανώς παίζει ρόλο και στην επανεμφάνιση του καρκίνου.

Όπως είπαν οι επιστήμονες από το Τμήμα Ερεύνης του ιατρικού οργανισμού Kaiser Permanente, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, σε πρόσφατο συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR), λίγες είναι οι έως τώρα μελέτες που έχουν διερευνήσει την πιθανή σχέση αλκοόλ και υποτροπής του καρκίνου.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν εθελόντριες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1997 και 2000. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί οκτώ έτη, στη διάρκεια των οποίων 349 από αυτές παρουσίασαν υποτροπή του καρκίνου τους.

Οι πιθανότητες υποτροπής αυξάνονταν στις εθελόντριες που έπιναν 3 έως 4 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το είδος του ποτού που προτιμούσαν.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι πως το αλκοόλ δεν φάνηκε να αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο.

Πηγή: tanea.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ