ΕΣΥ: Άμεση αύξηση 150 εκατ. ευρώ στις δαπάνες

nosokomeio

O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος ανακοίνωσε από την Βουλή την άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ, επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις, μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια. Παραδέχτηκε πάντως ότι «η καθημερινότητα του Συστήματος Υγείας δεν βελτιώθηκε, αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε επιδείνωση των διαχρονικών προβλημάτων του (υποστελέχωση - χρέη - ελλείψεις υλικών - αναμονές στα ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία κ.λπ.)».

Αναφέρθηκε δε στα εμπόδια που υπάρχουν χαρακτηρίζοντας ως «βασικό αντίπαλο» τα εκρηκτικά προβλήματα του Συστήματος, και «το δημοσιονομικό πλαίσιο που προέκυψε με τη συμφωνία και συντηρεί τη λιτότητα». Ο πιο σημαντικός όμως αντίπαλος -σημείωσε- «είναι οι αντιστάσεις ενός ολόκληρου συστήματος συμφερόντων που συντηρούνταν από τις διαχρονικές παθογένειες και τις στρεβλώσεις της δημόσιας περίθαλψης, από το κλίμα ανοχής στην προκλητή ζήτηση, τη σπατάλη, τη διαφθορά και την εκμετάλλευση του αρρώστου, που διαχρονικά αποτελεί δομικό στοιχείο του ΕΣΥ και μηχανισμό πολιτικής συναλλαγής και συγκάλυψης ευθυνών».

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα «ενεργοποιείται» η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας για ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλεία και υγειονομικές παροχές. Επίσης, εξήγγειλε αξιολόγηση των Διοικητών και αντικατάσταση όσων κριθούν ανεπαρκείς. Για τα 5 ευρώ ο υπουργός υποστήριξε ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην «επιστρέψει» στα νοσοκομεία και δεσμεύτηκε για ένα νέο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ