Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα

Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, γι' αυτό συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Η σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα, επισημάνθηκε σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η νέα εκστρατεία ενημέρωσης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, με μήνυμα «κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!».

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή νωρίτερα στη ζωή τους. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία. Όπως ανέφερε ο Μανώλης Αναστασίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως 'βασανιστικό'. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά μεθερπητικής νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 μονάδες (ιατρεία) πόνου που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα». Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου, είπε ο κ. Αναστασίου . Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS