«Μάστιγα» οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα - Εμφανίζει ένας στους 10 νοσηλευόμενους

«Μάστιγα» οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα - Εμφανίζει ένας στους 10 νοσηλευόμενους

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στερούν χιλιάδες ζωές στην Ελλάδα, κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, 1 στους 10 Ελληνες (ποσοστό 9,6%) που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο, εμφάνισαν κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια, σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Επιπλέον, ο αριθμός θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η Ελλάδα καταλαμβάνει μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Κάθε ημέρα στην ΕΕ υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις επιφέρουν και οικονομική επιβάρυνση, καθώς η αντιμετώπισή τους απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, μεταξύ άλλων παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες και ανθρώπινους πόρους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και απειλεί τα συστήματα υγείας. Το πρόβλημα, επισημαίνουν, είναι πιο έντονο στη χώρα μας, καθώς η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά και κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και παράλληλα, γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS