Σειρά ρεκόρ πτήσης ανεμοπτέρου από το Perlan II της Airbus

Σειρά ρεκόρ πτήσης ανεμοπτέρου από το Perlan II της Airbus

Σειρά ρεκόρ στις πτήσεις ανεμοπτέρων επιτυγχάνει το Perlan II της Airbus.

Το ανεμόπτερο - το οποίο είναι το πρώτο αεροσκάφος άνευ κινητήρα που φτάνει στα όρια του διαστήματος- σε πτήση στο Ελ Καλαφάτε της Αργεντινής την προηγούμενη εβδομάδα (στις 27 Αυγούστου) έφτασε σε ύψος πίεσης άνω των 62.000 ποδών, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Το ανεμόπτερο, που είναι σχεδιασμένο να πετά σε ύψος μέχρι και 90.000 ποδών, πέρασε τη Γραμμή Άρμστρονγκ- το σημείο στην ατμόσφαιρα πέρα από το οποίο το αίμα ενός μη προστατευμένου ανθρώπου θα βράσει εάν υπάρξει απώλεια πίεσης στο αεροσκάφος.

Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ ύψους ανεμοπτέρου για τους Τζιμ Πέιν και Μόργκαν Σάντερκοκ, τους ίδιους δύο πιλότους που είχαν σημειώσει ρεκόρ στην ίδια περιοχή στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Perlan 1 (2006). Ακόμη, στις 28 Αυγούστου πέταξε σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος πίεσης, 65.605 ποδών (19,9 χλμ), σημειώνοντας ρεκόρ που αναμένει επικύρωση από τη FAI (Federation Aeronautique Internationale), ενώ, σύμφωνα με το New Atlas, στις 2 Σεπτεμβρίου έφτασε σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος (76.000 πόδια- 23 χλμ), ψηλότερα από ό,τι μπορεί να φτάσει ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2. Απώτερος στόχος είναι το ανεμόπτερο να φτάσει τα 90.000 πόδια (27.400 μέτρα).

Για να φτάσουν στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη, οι πιλότοι του Perlan 2 «πιάνουν» τα στρατοσφαιρικά ορεινά κύματα, ένα καιρικό φαινόμενο που προκαλείται όταν ανερχόμενα ρεύματα αέρα πίσω από ορεινούς όγκους ενισχύονται πολύ από την πολική δίνη (polar vortex). Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο κάθε έτος, σε λίγα μέρη του κόσμου- ένα εκ των οποίων είναι το Ελ Καλαφάτε.

Όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του ανεμοπτέρου, το Perlan 2 δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία ή τη χημεία του αέρα γύρω του, κάτι που το καθιστά ιδανικό για τη μελέτη της ατμόσφαιρας. Η κάψουλά του είναι φτιαγμένη από ίνες άνθρακα, ενώ διαθέτει ειδικό παθητικό σύστημα πίεσης στην καμπίνα, που δεν απαιτεί την παρουσία ογκώδους εξοπλισμού. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα αέρα και σύστημα «οπτικοποίησης κυμάτων» που προβάλλει σε εικόνα τις περιοχές όπου ο αέρας κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Το αεροσκάφος έχει πλήρωμα δύο ατόμων, βάρος 816 κιλά και άνοιγμα φτερών 25,6 μέτρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS