Μάχη για το θέατρο Rex

theatro-rex-1305

Η διαμάχη για το καθεστώς διαχείρισης και χρήσης του ιστορικού θεάτρου, ανάμεσα στο Εθνικό θέατρο και τον επιχειρηματία Ηλία Μαροσούλη έχει περάσει σε νέα και, όπως όλα δείχνουν, καθοριστική φάση, αφού η υπόθεση βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στα δικαστήρια.
Το μέγαρο Rex, σχεδιασμένο το 1935 από τους αρχιτέκτονες Μπόνη και Κασσάνδρα, ήταν το πρώτο κέντρο θεαμάτων που λειτούργησε στην Αθήνα. Το 1982 ξέσπασε πυρκαγιά και το κτίριο υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές. Με επέμβαση της Μελίνας Μερκούρη κηρύχθηκε διατηρητέο, περιήλθε στην περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού, ανακαινίστηκε και εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Αιτία της παρούσης διαμάχης είναι η λήξη της 15ετούς μίσθωσης του ακινήτου (1/12/1995 έως και 30/11/2010) από τον Ηλία Μαροσούλη και η κοινοποίηση της πρόθεσης του Εθνικού, ως νόμιμου ιδιοκτήτη, να μην την ανανεώσει για να αξιοποιήσει τον χώρο.

«Το Εθνικό Θέατρο με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του αποφάσισε να μην παραταθεί ή να μην ανανεωθεί η σύμβαση μίσθωσης της ισόγειας αίθουσας του κτιρίου ΡΕΞ, στην οδό Πανεπιστημίου, με μισθωτή τον κ. Ηλία Μαροσούλη» αναφέρει. «Η αίθουσα αυτή του κτιρίου ΡΕΞ αποτελεί αναπόσπαστο αρχιτεκτονικό, καλλιτεχνικό και παραγωγικό στοιχείο του όλου συγκροτήματος, ιδιοκτησίας του Εθνικού Θεάτρου».

Απέρριψε την αγωγή
Με δεδομένη την άρνηση του Ηλία Μαροσούλη να δώσει το ισόγειο, το Εθνικό Θέατρο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του απέρριψε την αγωγή του Εθνικού με το αιτιολογικό ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται «ως μουσικό θέατρο φιλοξενώντας καταξιωμένους καλλιτέχνες» και συνεπώς προστατεύεται από τον νόμο για την αναγκαστική παράταση των μισθώσεων των θεάτρων. Ετσι, δόθηκε αναγκαστική παράταση μίσθωσης του Rex που προστατεύεται από σχετικό νόμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού απευθύνεται τώρα στο Εφετείο Αθηνών - η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσα στην εβδομάδα.

Το Εθνικό σχεδιάζει να φιλοξενήσει στην ισόγεια αίθουσα που θα εκκενωθεί, χωρητικότητας άνω των 1.100 θέσεων (πλατεία 803 θέσεων, περιμετρικό εξώστη με εννέα θεωρεία 321 θέσεων), πολλές δραστηριότητες: θα στεγάσει την παιδική σκηνή του θεάτρου, που μέχρι τώρα λειτουργεί στο υπόγειο του Rex, το ιστορικό Σινεάκ, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει παιδιά θεατές με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, το Εθνικό θέλει να στεγάσει στο κτίριο τα τμήματα σκηνοθεσίας και αρχαίου δράματος, ενώ θα εντάξει τον χώρο στο ΕΣΠΑ για να ανανεώσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του.

Ο Ηλίας Μαροσούλης, με τη σειρά του, υπεραμύνεται της θέσης του να συνεχίσει να λειτουργεί τον χώρο, πατώντας και στην πρόσφατη δικαστική απόφαση. «Το Εθνικό έχασε στο δικαστήριο», υπογραμμίζει.

Επίσης, λέει, ότι εάν χάσει το Rex θα αναγκαστεί να «διώξει 100 δικούς του εργαζόμενους». Ανθρωποι «θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, για να προσλάβει το Εθνικό 100 δημόσιους υπαλλήλους». Εκτός αυτού, προσθέτει, «για να προσαρμοστεί το Rex στις ανάγκες του Εθνικού, χρειάζονται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ, αφού για την ανακαίνιση του κτιρίου του Εθνικού στην Αγ. Κωνσταντίνου ξοδεύτηκαν περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ».

Επίσης, τονίζει ότι «στην Αθήνα λειτουργούν περισσότερες από 100 παιδικές σκηνές» και το «Εθνικό θέλει να στεγάσει την παιδική σκηνή του στο Rex, ενώ υπάρχει το Σινεάκ αλλά και το Κοτοπούλη στον 2ο όροφο του κτιρίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τις πρωινές ώρες, οπότε γίνονται, συνήθως, οι παιδικές παραστάσεις» και συμπληρώνει «ξόδεψα εκατομμύρια δραχμές για να ανακαινίσω το REX1. Αν δεν είχα προτείνει στη Μελίνα Μερκούρη να χαρακτηριστεί διατηρητέο το REX, σήμερα στη θέση του ιστορικού κτιρίου θα απλώνονταν τα πολυκαταστήματα Σεφερτον που τότε είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ