Κάννες :Το «White God» απέσπασε το μεγάλο βραβείο

cannesready

H ταινία «White God» του Ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούσκο απέσπασε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Πρωταγωνιστής στην ταινία ο Χάγκεν , ένα πανέμορφο σκυλί , που για πρώτη φορά στην ιστορία των Καννών , ανέβηκε στην εξέδρα ,μαζί με την εκπαιδεύτρια του, για να ... πάρει το βραβείο!

Ο 39άχρονος σκηνοθέτης, στην τέταρτη παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών, μετά τα «Johanna» (2005), «Delta» (2008), «Tender son: The Frankenstein project» (2010), στο «White God» περιγράφει την «επανάσταση» των σκύλων ενάντια στη φυλάκιση και την κακομεταχείριση, με σκληρό και, ταυτόχρονα, ρεαλιστικό τρόπο. Πρωταγωνιστής είναι ο Χάγκεν, ένα αξιαγάπητο ημίαιμο που ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι χωρισμένων γονιών, τη Λίλι. Όταν η μητέρα του κοριτσιού θα πρέπει να φύγει για τρεις μήνες στην Αυστραλία για δουλειές, η Λίλι θα μείνει με τον πατέρα της, ο οποίος δεν θέλει να φιλοξενήσει στο σπίτι του και τον σκύλο.
Ένας καινούριος νόμος, που φορολογεί τους ιδιοκτήτες μη καθαρόαιμων σκυλιών, θα οδηγήσει τον πατέρα της Λίλι να παρατήσει τον Χάγκεν στον δρόμο, προς μεγάλη απογοήτευση της κόρης του. Ο Χάγκεν, προσπαθώντας να επιβιώσει, θα καταλήξει να πουληθεί σε έναν διοργανωτή παράνομων κυνομαχιών και όταν, τελικά, καταφέρνει να το σκάσει, καταλήγει σε μάντρα με αδέσποτα.

Στην επίσημη προβολή της ταινίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, ανέβηκε στη σκηνή, για να παρουσιάσει το επιτελείο της ταινίας κι έναν πολύ ξεχωριστό καλεσμένο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, ένας σκύλος ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την εκπαιδεύτρια του, για να χειροκροτηθεί από την κατάμεστη αίθουσα και να ανταποδώσει με χαριτωμένα και τρυφερά γαβγίσματα. Ο τετράποδος «ηθοποιός» έκλεψε για τα καλά την παράσταση, τηρώντας και αυτός με τον τρόπο του το «πρωτόκολλο» της ενδυμασίας στο κόκκινο χαλί, αφού φόρεσε παπιγιόν.

Τα βραβεία της Επιτροπής

Το βραβείο της Επιτροπής απέσπασε ο Σουηδός Ρούμπεν Όστλουντ για το «Turist», το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, που πηγαίνει για σκι σε ένα θέρετρο και όλα όσα συμβαίνουν μετά την πτώση μιας χιονοστιβάδας. Το ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς, «The salt of the Earth», για τη ζωή και το έργο του διάσημου Βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, κέρδισε το ειδικό βραβείο της Επιτροπής. Στο φιλμ, ο 68άχρονος Γερμανός σκηνοθέτης, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του Σαλγκάντο, Τζουλιάνο Ριμπέιρο, φωτογραφίζει κάτι παραπάνω από το πορτρέτο του καλλιτέχνη.

Τα βραβεία των Κριτικών

Χωρίς εκπλήξεις απονεμήθηκαν τα βραβεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 67ο Φεστιβάλ Καννών.
Η ταινία «Χειμερία Νάρκη» του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, απέσπασε το βραβείο των κριτικών. Οικογενειακό δράμα, εξαντλητικά διαλογικό και διαρκείας 3 ωρών και 16 λεπτών, η γυρισμένη στην Καππαδοκία «Χειμερία Νάρκη» παρουσιάζει μια στιβαρή παραβολή για την κατάσταση της Τουρκίας σήμερα, το αδιέξοδο και τη χειμερία νάρκη, στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοί της.

Σε ένα χιονισμένο τοπίο, απομακρυσμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, και σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Τσέχοφ, ο Τσεϊλάν, με βάση ένα εξαιρετικά καλογραμμένο, με ωραίους διαλόγους σενάριο, παρουσιάζει διάφορες καταστάσεις, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αντιθέσεις, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, αλλά και οι ενοχές μιας κοινωνίας, που ζει έχοντας ως βάση το χρήμα.

Το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής απέσπασε το «Timbuktu» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάνε Σισακό.
H Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε, επίσης, το «Jauja» του Αργεντινού Λισάντρο Αλόνσο, με πρωταγωνιστή τον 55άχρονο Βίγκο Μόρτενσεν, από το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Σε σημείωμά τους, οι κριτικοί της φετινής επιτροπής Fipresci ανέφεραν πως ο Αλόνσο δημιούργησε έναν αυθεντικό φαντασιακό κόσμο, με ένα τοπίο πάθους, ονείρου και εσωτερικής αλήθειας.

Βραβείο απέσπασε, επίσης, και το «Les Combattants» του πρωτοεμφανιζόμενου Γάλλου Τομά Καϊγιέ, από το τμήμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών». Η ταινία αφηγείται τις συναισθηματικές περιπέτειες ενός νέου, σε μια πλοκή που κρύβει κάποιες εκπλήξεις.

Το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής απέσπασε το «Timbuktu» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάνε Σισακό, από το Διαγωνιστικό Τμήμα. Η ταινία, γυρισμένη στην ευρύτερη περιοχή του Τιμπουκτού στο Μάλι, κινείται ανάμεσα στην ομορφιά του τοπίου και την απλή γοητεία των ανθρώπων που το κατοικούν. Το φιλμ θέλει να περάσει ένα μήνυμα, αλλά και τη δύναμη μιας ιστορίας, που δεν μπορεί παρά να σε σοκάρει, ακόμη κι αν δεν προσπαθεί να γίνει ποτέ καταγγελτικό ή υπερβολικά μελοδραματικό. Τέλος, μνείες έλαβαν το «The salt of the Earth» του Βιμ Βέντερς και το «Beautiful youth» του Χάιμε Ροζάλες, και τα δύο από το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ