Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής του "Νονού", Γκόρντον Γουίλις

gordon-willis

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Γκόρντον Γουίλις, που «υπογράφει» ταινίες όπως ο «Νονός», ο «Νευρικός Εραστής», και το «Μανχάταν» πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Γεννημένος το 1931 στη Νέα Υόρκη, έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Πρίγκιπας του Σκότους», που του απέδωσε ο διευθυντής φωτογραφίας Κόνραντ Χολ, για την περίτεχνη χρήση των σκιών, σε ταινίες που έκαναν θραύση στο σινεμά της δεκαετίας του '70. Ο Γκόρντον Γουίλις δεν αποδεχόταν τον χαρακτηρισμό «σκοτεινός», καθώς προτιμούσε να μιλάει για μια «οπτική σχετικότητα», δίνοντας έμφαση στις έντονες εναλλαγές από το φως στο σκοτάδι.

Σε διάστημα επτά ετών, τη δεκαετία του 1970 , ο Γουίλις ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε επτά ταινίες οι οποίες έλαβαν 39 υποψηφιότητες και κέρδισαν 19 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων τρία βραβεία καλύτερης εικόνας - και όλα αυτά χωρίς μια ενιαία υποψηφιότητα για τον Γουίλις, ο οποίος έλαβε τιμητικό Όσκαρ το 2009.

Τις δεκαετίες του '80 και του '90 συνεργάστηκε με τον Γουντι Άλες για ταινίες όπως «Ο Ατσίδας του Μπρόντγουεϊ», «Ζωντανές Αναμνήσεις», το «Πορφυρό Ρόδο του Καϊρου» και «Zelig».

«Κανείς δεν πέτυχε τόσο πολλά, χρησιμοποιώντας τόσο λίγα», έγραψε στο Twitter ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κρίστοφερ ΜακΚουάρι, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Γουίλις.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, Ρίτσαρντ Κρούντο ανέφερε ότι «ήταν ένας από τους γίγαντες του χώρου, που πραγματικά άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες. Πριν από το «Νονό» 1 και 2 δεν υπήρχε ταινία που να έχει γυριστεί με αυτήν την αισθητική. Επηρέασε όχι μόνο το πώς φαίνονται οι ταινίες, αλλά και το πώς δείχνουν οι άνθρωποι μέσα σ' αυτές».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ