«Έφυγε» η μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Ανγκέλου

aggeloumagia

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι της στο Ουίνστον Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα η μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Μάγια Ανγκέλου.
Η Μάγια Ανγκέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 και παντρεύτηκε το 1951 τον Ελληνα ναυτικό, Αναστάσιο Ανγκέλου το όνομα του οποίου επέλεξε να διατηρήσει, ενώ το πατρικό της ήταν Μαργκερίτ Άνν Τζόνσον .
Εξέδωσε αναρίθμητες ποιητικές συλλογές, βιβλία, αυτοβιογραφίες και έχει γράψει αρκετά σενάρια για θεατρικά, ταινίες και τηλεοπτικά σόου, αλλά και πολλούς στίχους για τραγούδια. Ισως το πιο γνωστό έργο της είναι τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο: «Ξέρω γιατί το πουλί μέσα στο κλουβί τραγουδά»
Εχει προταθεί για βραβείο Πούλιτζερ και το βραβείο Τόνι, ενώ έχει κερδίσει και τρία Γκράμι.
H Μάγια Ανγκέλου βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχης για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του Μάλκολμ X.
Την Παρασκευή επρόκειτο να τιμηθεί με το βραβείο «Beacon of Life Award» σε απονομή στο Χιούστον, όμως είχε ακυρώσει την εμφάνισή της για λόγους υγείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ