Σε μουσείο θα μετατραπεί η θαλαμηγός «Galeb» του Τίτο

Σε μουσείο θα μετατραπεί η θαλαμηγός «Galeb» του Τίτο

Διπλωμάτες από όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκαν στα σαλόνια της, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν ταξίδεψαν με αυτήν. Η θαλαμηγός «Galeb», σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο πριν σκουριάσει σε κροατικό λιμάνι, αρχίζει μια νέα ζωή ως Μουσείο, μόλις επισκευαστεί και ανακαινιστεί.

8al gal 15 7 1

«Στόχος είναι πλέον να γίνει Μουσείο και τουριστικός προορισμός το 2020, όταν η Ριέκα γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού», λέει ο Βόικο Ομπερσνέλ, δήμαρχος της Ριέκα.

Η Κριστίνα Πάβετς, επιμελήτρια του Μουσείου της Ριέκα λέει:

8al gal 15 7 2

«Θέλουμε να το ανακαινίσουμε και να το μετατρέψουμε σε πλωτό Μουσείο που θα δείχνει την ιστορία του πλοίου και όλες τις περιόδους της ζωής του, που είναι πολλές. Η ιστορία του ίδιου του πλοίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα».

8al gal 15 7 4

Το επίσημο γιοτ του Τίτο

Το «Galeb» ναυπηγήθηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η πρώτη του αποστολή ήταν να μεταφέρει μπανάνες μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας. Τορπιλίσθηκε από τους Βρετανούς το 1941, επισκευάσθηκε, κατασχέθηκε από τους ναζί, και βυθίστηκε και πάλι όταν η Ριέκα βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1944.

8al gal 15 7 5

Επισκευάστηκε ξανά και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο. Με αυτό, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας ταξίδεψε το 1953 έως το Λονδίνο για να συναντήσει εκεί τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η απόφαση για την ανακαίνιση του πλοίου προκάλεσε την οργή των εθνικιστών της Κροατίας που θα ήθελαν να δουν την καταστροφή του γιοτ, συμβόλου της κυριαρχίας του Τίτο.

8al gal 15 7 6

Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ριέκα να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2020. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS