Παράδοξη οδύσσεια και μυστήριο από τη Χάγη

Παράδοξη οδύσσεια και μυστήριο από τη Χάγη

Η ομάδα-φαινόμενο του σύγχρονου χορού, το «Nederlands Dans Theater» (NDT 1), ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του χορού. Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, για τρεις παραστάσεις 3, 4 και 5 Μαρτίου, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα του διάσημου χορευτικού συνόλου περιλαμβάνει τρία έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: τη νέα χορογραφία με τίτλο «Singuliere Odyssee» των Λεόν και Λάιτφουτ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου, στη Χάγη. Η χορογραφία βασίζεται στην καινούργια μουσική δημιουργία «Exiles» του διεθνούς φήμης σύγχρονου συνθέτη Max Richter. Επίσης, το έργο «Shut Eye» της Σολ Λεόν και του Πoλ Λάιτφουτ και τη χορογραφία «The Statement» της Κρίσταλ Πάιτ.

Εμπνευσμένοι από την καινούργια δημιουργία με τίτλο «Exiles» του Βρετανού συνθέτη Μαξ Ρίχτερ, στενού συνεργάτη του NDT εδώ και πολλά χρόνια, οι μόνιμοι χορογράφοι του NDT, Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, πάντοτε ανήσυχοι και δημιουργικοί, ρίχνονται σε μια νέα χορογραφική περιπέτεια που ονόμασαν «Singuliere Odyssee» («Παράδοξη Οδύσσεια»): ένα ταξίδι σε ένα φανταστικό τοπίο, με ένα τρένο που αναχωρεί, ενώ οι δείκτες στο ρολόι του σταθμού παραμένουν ακίνητοι.
Το έργο του διάσημου χορογραφικού διδύμου είναι αφιερωμένο στον Gerard Lemaitre, σημαντική μορφή του ΝDT, που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο.

«Κλείνω τα μάτια μου για να δω». Με οδηγό τα λόγια του Πολ Γκογκέν οι Λεόν και Λάιτφουτ, στη νέα τους χορογραφία, «Shut Eye» («Yπνος»), προσεγγίζουν για μια ακόμη φορά τον σύγχρονο χορό με ανανεωτική και ποιητική διάθεση.

Λευκές στιλιζαρισμένες προβολές και σκιές, ντυμένες με τη γεμάτη αμεσότητα μουσική του συνθέτη Olafur Arnalds, χρησιμεύουν ως σκηνικό υπόβαθρο του έργου, ενώ οι χορευτές μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή μέσω της εισόδου του πιτ της ορχήστρας και από μια πόρτα στον πίσω τοίχο. Ετσι δημιουργείται επί σκηνής ένα μυστήριο: ο θεατής δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν οι χορευτές ούτε από πού έρχονται, καθώς το περιβάλλον τους παραμένει αθέατο.

Η δημιουργία «The Statement» («Η δήλωση») της Κρίσταλ Πάιτ θα μπορούσε να θεωρηθεί θεατρικό έργο: βασίζεται σε κείμενο του Τζόναθαν Γιανγκ και ερμηνεύεται από τέσσερις χορευτές που συζητούν σε έντονο ύφος -ενίοτε διαπληκτίζονται- γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων, χαρακτηριστικό σύμβολο του περιβάλλοντος των πολυεθνικών εταιρειών.

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959
Χορευτική ομάδα από τις πιο πρωτοποριακές σε όλο τον κόσμο, το «Nederlands Dans Theater», με ορμητήριο τη Χάγη της Ολλανδίας, δίνει παραστάσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία μπροστά σε ένα κοινό που ξεπερνά τους 115.000 θεατές. Καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο χορογράφος Πολ Λάιτφουτ. Από την ίδρυσή του, το 1959, το ανατρεπτικό σύνολο που τάραξε τα νερά του σύγχρονου χορού έχει διαμορφώσει ένα ρεπερτόριο με περισσότερα από 600 μπαλέτα που υπογράφουν μεγάλοι χορογράφοι του καιρού μας. Η βασική ομάδα (NDT 1) αποτελείται από 28 εξαίρετους χορευτές-σολίστ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ