Ισραήλ: Βρέθηκε τάφος Ελληνίδας εταίρας 2.300 ετών και σπάνιος καθρέφτης

Ισραήλ: Βρέθηκε τάφος Ελληνίδας εταίρας 2.300 ετών και σπάνιος καθρέφτης

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασύλητο τάφο μιας αρχαίας Ελληνίδας στο Ισραήλ.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη του τάφου που χρονολογείται στα 2.300 χρόνια, δίνει φως στην ιστορία της ελληνιστικής περιόδου, που μεσουρανούσε η Μακεδονική Αυτοκρατορία. Ο τάφος που βρέθηκε νότια της Ιερουσαλήμ περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας, καθώς και έναν σπάνιο καθρέφτη σε κουτί που μοιάζει «σαν να κατασκευάστηκε χθες».

Οι ειδικοί λένε ότι επρόκειτο για μια εταίρα,από την αρχαία Ελλάδα, η οποία προσέφερε στους εκλεκτούς πελάτες όχι μόνο σεξ, αλλά και συντροφιά και πνευματική διέγερση. Ήταν γυναίκες καλλιεργημένες και συντρόφευαν τους άντρες, οι οποίοι βέβαια προέρχονταν από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, μπορεί να ασκούσε το επάγγελμά της, συνοδεύοντας τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου την περίοδο που ο μεγάλος στρατηλάτης κατακτούσε μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Ακόμα πιο πιθανό είναι, βέβαια, ο τάφος να ανήκει στην περίοδο αμέσως μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ., περίοδος κατά την οποία ξέσπασαν οι πόλεμοι τον διαδόχων για τη διεκδίκηση της απέραντης αυτοκρατορίας του από τους στρατηγούς του.

Η ανακάλυψη, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος τάφος εταίρας που βρέθηκε ποτέ, επισημαίνεται στο CNN.

Ο συν-συγγραφέας Guy Stiebel, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι πρόκειται επίσης για την πρώτη απόδειξη αποτέφρωσης που βρέθηκε στο Ισραήλ από την ελληνιστική περίοδο.

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ισραήλ

Η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για τον τάφο μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή πολιτικού αξιωματούχου, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή, πιο πιθανό, κατά τη διάρκεια των πολέμων των Διαδόχων».

Ο δρ Stiebel δήλωσε ότι ο μυστηριώδης χαρακτήρας του τάφου δημιούργησε αρχικά ερωτήματα.

Είπε: «Το πιο ενδιαφέρον ήταν: τι δουλειά έχει ο τάφος μιας Ελληνίδας στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, μακριά από οποιαδήποτε τοποθεσία ή οικισμό της εποχής; «Ο τάφος μάς κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια, επίσης υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι οι αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο είναι πολύ λίγες», μεταδίδει η Daily Mail.

Ο σπάνιος καθρέφτης που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση

Ο σπάνιος κιβωτιόσχημος καθρέφτης αποδείχτηκε καθοριστικός για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Η Liat Oz, η οποία διηύθυνε την ανασκαφή για λογαριασμό της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) και ήταν επίσης συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, τόνισε πόσο μοναδικό ήταν το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε.

Η ίδια δήλωσε: «Είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Και συνολικά, μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου είναι γνωστοί σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι αυτοί οι καθρέφτες συνδέονταν συνήθως με τις Ελληνίδες και συχνά διακοσμούνταν με εξιδανικευμένες γυναίκες ή θεές της ελληνικής μυθολογίας. Σημείωσαν επίσης ότι μια γυναίκα μπορεί να έπαιρνε έναν ως προίκα πριν από τον γάμο της ή -αν ήταν εταίρα- ως δώρο από κάποιον πελάτη.

Η τοποθεσία του τάφου δείχνει ότι επρόκειτο για εταίρα

Αλλά η τοποθεσία του τάφου στην άκρη του δρόμου και η απόσταση από οποιονδήποτε οικισμό υποδηλώνει ότι η νεκρή συνόδευε έναν στρατό εν κινήσει, κάτι που σπάνια έκαναν οι Ελληνίδες σύζυγοι, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Ως εκ τούτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκε σε μια εταίρα.

Αν και οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι οι εταίρες δεν ήταν αμιγώς σεξουαλικές φιγούρες, ορισμένες έγιναν σύζυγοι των πελατών τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα λείψανα χρονολογούνται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., όταν η τοποθεσία βρισκόταν μακριά από οποιονδήποτε οικισμό. Ο δρ Στίμπελ δήλωσε ότι μελλοντικές εξετάσεις θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ακριβώς ποιον στρατό συνόδευε η γυναίκα.

Είπε: «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες που κυμαίνονται από την εποχή του Αλεξάνδρου, μέχρι τους πολέμους των Διαδόχων και τους πρώτους Συριακούς Πολέμους».

«Για όλα υπάρχουν διάφορες ενδείξεις τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα ιστορικά αρχεία. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ακριβώς. Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχαιομεταλλουργικές δοκιμές θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο αυτής της συναρπαστικής ταφής και του καθρέφτη», υπογράμμισε.

Ο διευθυντής της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Eli Escusido, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα παράδειγμα του συνδυασμού αρχαιολογίας και έρευνας στα καλύτερά του. Η μελέτη ενός φαινομενικά απλού αντικειμένου μας οδηγεί σε μια νέα κατανόηση που μας ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν ξεχασμένο και εξαφανισμένο αρχαίο κόσμο».

«Στις μέρες μας, οι ερευνητές χρησιμοποιούν περισσότερες τεχνολογίες για να εξάγουν περισσότερες πληροφορίες, και ίσως μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την κυρία και τον πολιτισμό της», σημείωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ