Επανέναρξη λειτουργίας των Μουσείων σε όλη τη χώρα

Επανέναρξη λειτουργίας των Μουσείων σε όλη τη χώρα

Μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό θα αποτελέσει το άνοιγμα όλων των μουσείων της χώρας, που γίνεται σήμερα μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους επισκέπτες 

Τα σπουδαία και παγκοσμίου εμβέλειας αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας, ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά χαρτιά και συγκριτικό πλεονέκτιμα της χώρας, που προσέλκυε μεγάλο μέρος του τουρισμού, με το Μουσείο της Ακρόπολης να προηγείται όλων.

Σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους και περιμένουν τους επισκέπτες τους, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προστασία των επισκεπτών στα μουσεία

«Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το άνοιγμα των μουσείων το ΥΠΠΟΑ. 

Για την προστασία επισκεπτών και προσωπικού αναφέρονται οι εξής κανόνες:

-Απόσταση 1,5 μ. κατ' ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

-Η λειτουργία εστιατορίων/cafe στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

-Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

-Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.

-Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προχωρά από την Τρίτη 16 Ιουνίου στην επαναλειτουργία της Πινακοθήκης, των Μουσείων, των Πολιτιστικών Χώρων και των Βιβλιοθηκών του.

Ο ΟΠΑΝΔΑ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα για την Πινακοθήκη, τα Μουσεία και τους Πολιτιστικούς χώρους, ο μέγιστος αριθμός των επισκεπτών ορίζεται ανά χώρο. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη για την προστασία τους και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού.

·Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, τηλ.: 210-5202420)

Έκθεση: «Εξαιρέσεις: Όψεις του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα»

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

· Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα, τηλ.: 210-3243987, 210-3243972)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:00-16:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

·Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος δήμου Αθηναίων (Κρέοντος 1 – Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5142138)

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:00-16:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

·Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών & Θεσσαλονίκης – Θησείο, τηλ.: 210-3452150)

Μόνιμες εκθέσεις:
α. Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα
β. Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

Βιβλιοθήκες δήμου Αθηναίων

·Κεντρική Βιβλιοθήκη (Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.88.46.009-210.88.47.561- 210.88.46.021-210.8846.011 

·Ιωάννειος Βιβλιοθήκη (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι τηλ.: 210-6983905/6)

Η επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω αποστολής email ή προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας, προκειμένου να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσέλευσης, ενώ στην Ιωάννειο Βιβλιοθήκη τα ραντεβού κλείνονται μόνο τηλεφωνικά.

Το ωράριο λειτουργίας των Βιβλιοθηκών από 16/6 έως 11/9/2020 θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 9:00-17:00

· Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη (τηλ.: 210-8829735 / 210-6929736) και Βρεφική - Νηπιακή Βιβλιοθήκη (Τηλ.: 210-8829735)

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

· Παιδική Βιβλιοθήκη (Σταθμός Λαρίσης, τηλ: Τηλ: 210-8810884)

Ο Παιδικές Βιβλιοθήκες θα λειτουργούν μόνο για επιστροφή βιβλίων, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00-16:00


Καταλυτικός ο διάλογος Μητσοτάκη- Μενδώνη στη Σαντορίνη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και την αρχαιολόγο, Μάγια Ευσταθίου, στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του Ακρωτηρίου. 

Αμέσως μετά περιηγήθηκε στο κέντρο μελέτης προϊστορικής Θήρας, όπου γίνεται η συντήρηση των αρχαιοτήτων και είδε από κοντά τις τοιχογραφίες που αυτή τη στιγμή συντηρούνται, είναι από το 18ο αιώνα π.Χ και είναι μοναδικές στον κόσμο.

O Πρωθυπουργός αφού τον καλωσόρισε η κυρία Μενδώνη, ανέφερε πως αισθάνεται μεγάλη χαρά που βρίσκεται στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, έναν από τους πλέον σημαντικούς και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους μας, για να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή να υποδεχτεί τους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, θέτοντας την ασφάλεια και την υγεία ως κορυφαία προτεραιότητα. 

«Θα ανοίξουμε όλα τα μουσεία μας στις 15 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Και θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στη Σαντορίνη όχι μόνο για το εκπληκτικό της τοπίο και τα φημισμένα της ηλιοβασιλέματα, αλλά και για τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Και αυτός ο εξαιρετικά καλά διατηρημένος προϊστορικός οικισμός αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της μεγάλης πλούσιας κληρονομιάς της χώρας μας. Θέλουμε επομένως να έρθουν τουρίστες και όπως βλέπετε όλα είναι έτοιμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται οι σωστές κοινωνικές αποστάσεις, οι οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί μας, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι τουρίστες μας. Επιθυμούμε να προστατεύουμε τη δική τους υγεία καθώς και την υγεία των εργαζομένων και του τοπικού πληθυσμού. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS