Σκουρλέτης: Έτοιμος περισσότερο από ποτέ να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

skourletisready

Την άποψη ότι βιώσιμη και δίκαιη λύση για το ελληνικό χρέος χωρίς μεγάλο κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει, επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του σήμερα στην "Ελευθεροτυπία".
Ο Π. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος περισσότερο από κάθε άλλη φορά να κυβερνήσει, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, καθώς "δεν θα βρεθούν 180 βουλευτές που θα αγνοήσουν τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας".
Αναλυτικά, η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη στην "Ελευθεροτυπία":
Υπάρχει μια γενική αίσθηση πως οδεύουμε προς ρύθμιση του χρέους, στους επόμενους μήνες. Αυτό δεν θα επιδράσει στο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών;
Εκτιμώ πως σε κάθε περίπτωση το θέμα του χρέους θα είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πώς δηλαδή αξιοποιήθηκε για να επιβληθούν μια σειρά μέτρων που κύριο σκοπό είχαν να συρρικνώσουν το όποιο κοινωνικό κράτος και να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις. Με δύο λόγια, να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στο κόσμο της εργασίας και στους μικρομεσαίους. Άλλωστε, το γεγονός ότι εξακολουθεί και αυξάνεται είναι αποκαλυπτικό της πραγματικής στόχευσης του μνημονιακού προγράμματος.
Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα;
Προς το παρόν δεν έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένη άποψη για το χρέος εκ μέρους της κυβέρνησης, προφανώς κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται πως θα ακολουθήσει την προσφιλή σε αυτήν στάση της αποδοχής των προτάσεων των δανειστών. Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, βιώσιμη και δίκαιη λύση χωρίς ένα μεγάλο κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει .
Νομίζετε δηλαδή ότι η ρύθμιση δεν θα οδηγεί σε βιώσιμο χρέος; Ότι θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο;
Ό,τι μέχρι στιγμής έχει δει το φως της δημοσιότητας ως σκέψη εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών δεν οδηγεί σε μια βιώσιμη λύση. Περισσότερο αποσκοπεί στη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος υπό τον έλεγχο τους, θυμίζει θα έλεγα το μαρτύριο της σταγόνας και δεν οδηγεί σε μια κατάσταση απεμπλοκής από την παγίδα του χρέους.
Γιατί σχεδιάζουν αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα;
Σχετίζεται σίγουρα με προτεραιότητες του ίδιου του ΔΝΤ, θέλω, όμως, να θυμίσω πως υπήρξαν στιγμές που το ΔΝΤ, χωρίς βέβαια να αμφισβητήσει τη συνολική λογική του μνημονίου, έκανε επισημάνσεις σοβαρών λαθών που έγιναν.
Λένε ότι ο Σαμαράς θα φέρει πριν τις εκλογές φοροελαφρύνσεις και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους...
Ο Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το οτιδήποτε αν δεν του το επιτρέψουν οι δανειστές, είναι όμηρος της μέχρι τώρα τακτικής του. Όλα τα άλλα είναι απλώς επικοινωνιακές, ανέξοδες εξαγγελίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Προχωρεί η πολιτική συμμαχιών;
Χωρίς περιστροφές θα σου έλεγα ότι είναι έτοιμος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μόνο στο πλαίσιο των προγραμματικών μας επεξεργασιών συμμετείχαν 700 περίπου στελέχη και πάνω από 2000 συνεργάτες συνέβαλαν κατά περίπτωση, για να μην αναφερθώ σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, ημερίδες, συναντήσεις με φορείς και παρεμβάσεις εντός και εκτός βουλής. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν επιπολαιότητες και αμφισημίες. Όσον αφορά στην πολιτική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ αυτή βρίσκει ανταπόκριση πρώτα απ' όλα μέσα στην ίδια την κοινωνία. Θα σου θυμίσω τις πολιτικές και κοινωνικές συσπειρώσεις που διαμορφώθηκαν με αφορμή τις πρωτοβουλίες που πήραμε γύρω από το θέμα της μικρής ΔΕΗ και των αιγιαλών. Θα υπάρξει και συνέχεια.
Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από την αριστερή αντιπολίτευση. Λένε ότι η ηγεσία κάνει σοβαρές παραχωρήσεις...
Πρώτα απ' όλα σου λέω πως όλοι αριστεροί είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν δέχομαι το δημοσιογραφικό όρο «αριστερή αντιπολίτευση», από εκεί και πέρα διαφορετικές απόψεις υπάρχουν όπως και μια κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου εντός της δικής μας αριστεράς. Σημασία έχει όλα αυτά να συντίθενται με τον καλύτερο τρόπο και να μας δεσμεύουν όλους οι συλλογικές μας αποφάσεις.
Πρόσφατα διάβασα ένα σκληρό άρθρο της Πορτάλιου για την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος. Πως το σχολιάζετε;
Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητας, ήταν μια θετική και επιβεβλημένη κίνηση στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πήγαμε με γνωστές τις θέσεις μας για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, γνωρίζοντας το ρόλο που παίζει η Εκκλησία και σήμερα και διαχρονικά.
Αυτή η κριτική μου φαίνεται κάπως φανατισμένη. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει όλους τους Έλληνες, όχι το ένα τρίτο. Σωστά;
Σωστά, αλλά σου επισημαίνω πως σε μια κοινωνία με δεδομένη την κοινωνική και ταξική διάρθρωση της επιλέγεις ποιών τα συμφέροντα θέλεις κατά προτεραιότητα να εκφράσεις. Εμείς είμαστε με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών, αυτός δεν είναι και ο ιστορικός ρόλος της αριστεράς;
Είναι. Αλλά εάν δεν έχετε απόλυτη πλειοψηφία και προσφερθεί το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα το συζητήσετε;
Πώς θα μπορούσαμε να βρεθούμε μαζί με κάποιους που έχουν υιοθετήσει τον νεοφιλελευθερισμό και που μαζί με τον άλλο εταίρο του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού ευθύνονται για το σημερινό δράμα της χώρας μας; Να αλλάξουμε τα πράγματα θέλουμε, να διορθώσουμε αδικίες, όχι να κοροϊδέψουμε τον κόσμο.
Με τους ΑΝΕΛ;
Είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία.
Με μια καινούργια ΝΔ;
Νομίζω πως το παρατραβάς ...
Υποθέτω ότι με τη ΔΗΜΑΡ θα κάνετε κάποια προεκλογική συμμαχία κοινής καθόδου. Η ούτε αυτό;
Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πολιτική οντότητα, βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή και βαδίζει προς ένα κρίσιμο συνέδριο, από τις απαντήσεις που η ίδια θα δώσει θα εξαρτηθούν πολλά.
Θέλω μια ευθεία απάντηση: Έχετε την πεποίθηση ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή ή το ζήτημα «παίζεται» ακόμη;
Ναι , πιστεύω πως δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή η οποία ούτως ή άλλως δεν αντιστοιχεί με τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν μπορώ να πιστέψω πως θα βρεθούν 180 βουλευτές που θα αγνοήσουν τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας, θα της γυρίσουν την πλάτη και θα δώσουν πράσινο φως στον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει την ολέθρια πολιτική του.
Θέλω, όμως, να σας θυμίσω ότι οι Έλληνες ξεχνάνε εύκολα και μπορεί η κυβέρνηση με κάποια μερεμέτια να χτυπήσει ξανά τις εκλογές...
Δεν ξεχνιέται η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, τα εκατομμύρια των ανέργων και των ανασφάλιστων, οι χιλιάδες των νέων που μεταναστεύουν, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, οι μίζες, η ρεμούλα και η διαπλοκή. Και κάτι ακόμα κανείς πλέον δεν πείθεται πως ότι έγινε γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, πολύ δε περισσότερο δεν πείθεται πως ο σημερινός δρόμος οδηγεί σε έξοδο από τη κρίση. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί αλλάζουν και οι άνθρωποι, μια νέα πολιτική συνείδηση για τα πράγματα διαμορφώνεται μέσα στην κρίση και την προσπάθεια ανατροπής των πολιτικών που την γέννησαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS