"Ο Σόιμπλε έχει πειστεί ότι η Αθήνα δε θα κάνει πίσω"

samaras-soible

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αινιγματικός πολιτικός. «Συνήθως αγαπά το παιχνίδι με τους υπαινιγμούς και τις σιβυλλικές φράσεις» παραπονιόταν... τις προάλλες η «Süddeutsche Zeitung». Σε αυτές ανήκει και η πολυσυζητημένη δήλωσή του πριν από δύο εβδομάδες στο περιοδικό «Focus», με την οποία επιχειρούσε να συνενώσει δύο προφανώς ασύνδετα στοιχεία: από τη μια, την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, και από την άλλη, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σε δύο μόνο θέματα είναι πραγματικά σαφής: πρώτον, στο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο «κούρεμα». Και δεύτερον, στο ότι η Αθήνα εξελίσσεται σε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εταίρους της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
«Αν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους, όπως η Ελλάδα, τότε η Ευρώπη θα είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο» είπε την περασμένη Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο.

Το εγκώμιο δεν ήρθε τυχαία. «Είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης παρακολούθησης της Αθήνας» λέει ανώτατος γερμανός αξιωματούχος, που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Ο Σόιμπλε έχει πειστεί ενδιάμεσα ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατάει λόγο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων» λέει.

Παρόμοια πεποίθηση, προσθέτει, έχουν τώρα και οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, που είναι αρμόδιοι σε δημοσιονομικά θέματα. «Πολλοί διερωτώνται τώρα αν θα τολμούσαν ποτέ να πάρουν τα μέτρα που πήραν οι έλληνες συνάδελφοί τους» λέει. «Και η απάντησή τους είναι μονοσήμαντη: "όχι"».

Σε αυτή τη νέα βάση εμπιστοσύνης στηρίζεται λοιπόν και η «σιγουριά» τους, ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, που προέκυψε από τον ανασχηματισμό της περασμένης Δευτέρας, δεν πρόκειται κάποτε να «παρασπονδήσει».

Αυτό φάνηκε και από τον θετικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Σόιμπλε αποδέχθηκε τη διαβεβαίωση του κ. Στουρνάρα αναφορικά με τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, «ότι η αλλαγή προσώπου στη θέση αυτή δεν συνεπάγεται αλλαγή πολιτικής».

Στο ίδιο πνεύμα έγινε δεκτή και η αναγγελία του κ. Στουρνάρα για «ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική». Οι διορθώσεις, εκτιμάται, θα είναι δεύτερης ή και τρίτης σημασίας.

«Δεν περιμένουμε σοβαρές αλλαγές στην Αθήνα τους ερχόμενους 3-4 μήνες» λέει ο ίδιος αξιωματούχος. Αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν να βιάζονται στο θέμα της Ελλάδας. Ολοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας το ερχόμενο φθινόπωρο για να πάρουν, στη βάση της, τις μεγάλες αποφάσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιες αποφάσεις, εκτιμάται στο Βερολίνο, ήταν και το φόντο για τη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος - του μοναδικού μέλους της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όπως έγραψε την Παρασκευή η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», για το οποίο θα μπορούσε να ειπωθεί «ότι εκπλήρωσε όλους τους όρους των πιστωτών της Ελλάδας ή ακόμη και τους ξεπέρασε».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ξένη επιλογή. «Τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί γερμανικού δακτύλου στη μετακίνηση αποτελούν ανοησία» τονίζει ο αξιωματούχος. «Από την άλλη όμως αναγνωρίζουμε ότι ο Στουρνάρας είναι το κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση».

Ηδη αυτή η αναφορά δείχνει ότι το Βερολίνο παρακολουθεί όλο και εντονότερα τις δραστηριότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και ιδίως μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι την περασμένη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη. «Ο Ντράγκι επικοινωνεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με πολιτικά πρόσωπα, από ό,τι οι προκάτοχοί του» εξηγεί ο αξιωματούχος. «Αλλά η συνάντησή του με τον Τσίπρα δείχνει ότι τον βλέπει πλέον ως πολύ πιθανό διάδοχο του Σαμαρά. Επόμενο έτσι να θέλει να μάθει από πρώτο χέρι τις απόψεις του».

Σημεία των καιρών: τέτοια έφεση προς «μάθηση» δείχνουν τελευταία και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία όμως δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού μαζί του. «Επιδιώκω να τον δω το φθινόπωρο» λέει ένα από αυτά. «Είναι κάτι που έπρεπε να έχω κάνει νωρίτερα» αναγνωρίζει. «Αλλά, έστω και αργά, η συνάντηση δεν θα είναι χωρίς σημασία».

Πηγή : tovima.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS