Ο αυστριακός Τύπος για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

ekloges-2

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα κατάφεραν να επικρατήσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτυχία μόνο στην Αττική» αναφέρει ανταπόκριση του Κρίστιαν Γκόνσα (Christian Gonsa) στην εφημερίδα Der Standard με τίτλο «Η επαρχία δεν εμπιστεύεται ακόμη απόλυτα τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, αναφέρει ο δημοσιογράφος της Der Standard, οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφαιρώντας από το λεξιλόγιό τους τα ονόματα των κομμάτων τους, πέτυχαν την εκλογική νίκη και έτσι τα «μεγάλα κόμματα» έχουν το προβάδισμα στις 12 από τις 13 περιφέρειες και στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Γκόνσα, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο, τουλάχιστον όχι σε τοπικό επίπεδο. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δυσκολεύεται να επικρατήσει έναντι των παλαιών κομμάτων που κυριαρχούν στην περιφέρεια.

Ωστόσο, στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το 30% των ψηφοφόρων και όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, έχει προβάδισμα 1,7% έναντι του νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, ενώ και ο υποψήφιος του κόμματος για τον δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τα πήγε απρόσμενα καλά στον α' γύρο των εκλογών. Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, η αναμέτρηση για την Δούρου και τον Σακελλαρίδη στο β' γύρο δεν θα είναι εύκολη, γιατί η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Κυριακή θα στηρίξει τους Σγουρό και Καμίνη.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην αναταπόκριση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιμείνει πειστικά στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, αν λάβει κανείς υπόψη τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν ισχυροί στην πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει σε εθνικό επίπεδο.

Η διάσωσή του, εκτιμά η εφημερίδα, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί μέσω της περιφέρειας. Ωστόσο ο κίνδυνος για τα κόμματα της συγκυβέρνησης ελλοχεύει στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και πέντε μονάδων, τονίζει ο κ. Γκόνσα στην Der Standard.

Στα αποτελέσματα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρεται και η εφημερίδα Wiener Zeitung σε ανταπόκριση του Φέρι Μπατζόγλου (Ferry Batzoglou) από την Αθήνα με τίτλο «Ο Σαμαράς περνάει το τεστ» και υπότιτλο «Στις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει, η Χρυσή Αυγή θα συμμετέχει και στα 13 Περιφερειακά Συμβούλια». Στην ανταπόκριση παρατίθενται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το βράδυ της Κυριακής, μετά την επίσημη ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τη σταθερότητα την ερχόμενη Κυριακή.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στον κ. Σαμαρά, και όποιος νόμιζε ότι οι Έλληνες θα τιμωρούσαν την κυβέρνηση, έκανε μεγάλο λάθος. Αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα, τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες μεγαλουπόλεις ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, καθώς σε 11 μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου εξελέγησαν δήμαρχοι ήδη από τον πρώτο γύρο, επικράτησαν οι υποψήφιοι των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μοναδική παρηγοριά για τον Τσίπρα αποτελεί ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, όπου εξελέγη ο Γιάννης Μίχος. Το αποτέλεσμα αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες, καθώς, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Χρήστο Πάχτα, που είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης, ο κ. Μίχος αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού στην που συγκέντρωσαν οι περιοχή», αναφέρεται στην ανταπόκριση, ενώ αναφορά γίνεται στα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι της ΧΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ